Folytatódik a fejlesztés

2020.12.03. 14:00

A nyugati Balaton-part minden strandja nyert az MTÜ kiírásán

Több mint nyolcvan szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának negyedik ütemében. A mostani pályázati körben valamennyi zalai nyugat-balatoni fürdőhely kapott támogatást fejlesztéseihez. A pénzt a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) év végéig folyósítja a településeknek.

Péter B. Árpád

Tovább szépülhet a Balaton idei legjobb fürdőhelye, a gyenesdiási Játékstrand is

Fotó: archív/Péter B. Árpád

A nyáron meghirdetett negyedik ütemben átlagosan 30-30 millió forintot kaptak a nyertes pályázók, s mint arra az ügynökség emlékeztet, eddig már mintegy 13 milliárd forint vissza nem térítendő hazai forrást biztosított a kormány a magyarországi szabadvízi strandok minőségi fejlesztésére. A kiírás idén is az alapszolgáltatások javítására koncentrált.

Kiemelten figyelnek a vizesblokkok rendbetételére, ott pedig, ahol ezek már megfelelő minőségűek, a vízbe jutás feltételeinek javítása, az öltözőkabinok megújítása, a zöldfelületek rendezése és bővítése, wifi kiépítése, árnyékolók, utcabútorok beszerzése szerepelt a támogatott célok között.

Tovább szépülhet a Balaton idei legjobb fürdőhelye, a gyenesdiási Játékstrand is
Fotó: archív/Péter B. Árpád

A nyugat-balatoni strandok már korábban is nyertek ebből a keretből, most pedig valamennyi megtalálható az MTÜ honlapján közzétett nyerteslistán, strandonként 30-30 millióval. Keszthely összesen 90 milliót kap a Helikon, a Városi és a Libás strand fejlesztésére, Gyenesdiás (Lidó és Játékstrand), valamint Balatongyörök (Szépkilátói és Községi strand) 60-60 milliót nyert, míg Vonyarcvashegyen a Lidó szépülhet tovább 30 millióból. Az MTÜ 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, amelynek – mint már megírtuk – az a célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. Az első ütemben, a 2018-as nyári szezonra több mint 30 balatoni település 55 fizetős fürdőhelye jutott 2 milliárd forintos fejlesztési támogatáshoz, a második ütemben 43 szabadstrand 4,4 milliárdot nyert, idén pedig 90 strand fejleszthetett hárommilliárd forintból a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

Az MTÜ emlékeztet, a járvány kitörése után a kormány intézkedései nyomán sikeres nyarat produkált a belföldi turizmus. A szektor eddigi támogatása megközelíti a 700 mil­liárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában