Képes az energia átkonvertálására

2020.12.15. 07:00

A modern berendezést a jövő év második felében telepítik a kanizsai szennyvíztelepen

Hétfőn számoltunk be arról, hogy a Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem kutatói egy újszerű energiakonvertáló berendezést tesztelését kezdik meg hamarosan a Délzalai Vízmű Zrt. szennyvíztelepén. A fejlesztés részleteiről ezúttal Pintér Gábor, a projekt egyik vezetője adott tájékoztatást.

Pásztor András

Pintér Gábor: a berendezés mérete és teljesítménye lehetővé teszi a sorozatgyártást a későbbiekben

Fotó: Gergely Szilárd

Mint mondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018 novemberében hozta létre az energetikai innovációs tanácsot, melynek egyik munkacsoportja azt a feladatot kapta, hogy találjanak újszerű megoldásokat az innovatív energiatárolásra.

– A mintaprojekt alapja egy sorozatgyártásra alkalmas energiakonvertáló berendezés, ami képes segíteni a karbonmentes termelők (elsősorban naperőművek) energia-rendszerbeli integrálását azáltal, hogy rugalmasan fel tudja használni a termelési többletet, és átalakítja olyan energiává (biometánná), amely a földgázrendszerbe injektálható – fogalmazott Pintér Gábor. – A berendezés emellett képes nagykoncentrációjú CO2 (szén-dioxid) tartalmú gázok (szennyvíztisztító, földgázlelőhelyek) metántartalmának megemelésére annak érdekében, hogy azok betáplálhatóak legyenek a gázhálózatba. Tulajdonképpen ezt a berendezést szeretnénk tesztelni valós ipari környezetben, azaz a Délzalai Vízmű Zrt. szennyvíztelepén.

Pintér Gábor: a berendezés mérete és teljesítménye lehetővé teszi a sorozatgyártást a későbbiekben
Fotó: Gergely Szilárd

Mint azt Pintér Gábor elmondta: reményeik szerint a berendezés mérete és teljesítménye lehetővé teszi a későbbiekben a sorozatgyártást, ugyanis könnyű telepíthetősége és mobilitása miatt különböző szén-dioxid-forrásokra telepíthető és szükség esetén – például a forrás kimerülésekor – könnyen áttelepíthető más helyre. Emellett a moduláris felépítése lehetővé teszi több egység együttes használatát is; ekkor a teljesítmény összeadódik.

Mint azt Pintér Gábor hozzátette: a termékfejlesztés következtében egy nemzetközileg is szabadalmaztatható P2G (Power-to-Gas) alapú energiatároló is létrejön, amely lehetővé teszi a szezonalitási hatások mérséklését, a téli-nyári termelés-fogyasztás különbözőségének feloldását az adott pillanatban el nem fogyasztott villamos energia eltárolásával.

Az egyetem által megépített energiakonvertáló berendezés
Fotó: ZH

A projekt – melyhez közel 1,3 milliárd forintos támogatás társul – hivatalos indulása 2021. január elseje, ám magát a berendezést csak az év második felében, rosszabb esetben 2022-ben telepítik a szakemberek. Ha beigazolódnak a remélt eredmények, akkor az hozzájárulhat ahhoz, hogy – összhangban az Európai Unió kiemelt célkitűzésével – a tagállamok szintjén 2030-ra az 1990-es évek szintjéhez képest legalább 40 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gáz-kibocsátás Magyarországon.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szennyviztelepen-felszabadulo-biogaz-hasznositasat-tervezik-nagykanizsan-4759516/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában