Építkezések esztendeje

2020.12.01. 07:00

A következő egy évben több beruházás kezdődik s fejeződik be Hévízen

Sorra indulnak a város jelentős beruházásai, így 2021 a nagy építkezések éve lesz. Hévíz a pandémia okozta nehézségek közepette sem mond le fejlesztéseiről, hiszen mint Papp Gábor polgármester megjegyezte, ezek a jövőt, az újranyitás sikerét szolgálják. Az építkezéseket tekintve sűrű esztendő előtt áll a fürdőváros.

Péter B. Árpád

Ilyen lesz a megújult piac bejárata. Új pavilon is épül, s esztétikus környezet várja a termelőket és a vásárlókat Látványterv: Hévízi Önkormányzat

Kerékpársáv és vízelvezető rendszer is épül

A nagyprojektek közül a közlekedési pályázat megvalósítása már megkezdődött. Ez két részből áll: az eddigi alpályaudvar bővítéséből, illetve a Vörösmarty utca fejlesztéséből, ahol kerékpársáv és vízelvezető rendszer épül, új zöldfelülettel. Erre összességében bruttó 700 millió forintot nyert a város.

- Az alpályaudvaron már megkezdődött a munka – mondta el lapunknak Papp Gábor polgármester -, s ha ott végeznek a kivitelezők, akkor megkezdjük a gyógyhelyfejlesztési programot, amire egymilliárd forint áll rendelkezésre. Ebben lassan lezárul a közbeszerzés, most a hiánypótlásoknál tartunk.

A két beruházás annyiban összefügg, hogy az utóbbi akkor kezdődhet, amikor a Volán-pályaudvar új helyre költözik. Ehhez Hévíz és a közlekedési szolgáltató érték- és vagyonbecslés alapján elcseréli a két területet, az új objektum a Voláné lesz, a régi pedig az önkormányzaté, s ott megkezdődhet a teljes átalakítás, amivel megújul és kibővül a belváros, például egy rendezvénytérrel, az új Tourinform- irodával, kerékpáros központtal, ivócsarnokkal, gyermekmegőrzővel, pihenőhelyekkel és zöldfelületekkel, érintve a Deák teret is. Az új pályaudvar a tavasz végéig, a gyógyhelyfejlesztés jövő decemberre készülhet el.

Megkezdődött a piac modernizációja

Papp Gábor, tovább sorolva a Hévíz előtt álló munkákat, arról is tájékoztatott, hogy megkezdődött a piac modernizációja, miután a kormány megítélt 29 millió forintos pluszforrást. A munkaterületet már átadták a kivitelezőnek. A több mint 270 millió forintból modern, a mai igényeknek megfelelő vásártér jön létre, megszűnik például a sátras rendszer, ezt új épületek váltják fel, s megújul a vásárcsarnok is, a belső utak mellett.

Ilyen lesz a megújult piac bejárata. Új pavilon is épül, s esztétikus környezet várja a termelőket és a vásárlókat Látványterv: Hévízi Önkormányzat

 

A Schulhof sétány átépítése is nagy és látványos falat lesz. A 700 milliós projektben, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség Hévíz konzorciumi partnere, már a közbeszerzési fázis hiánypótlásánál tartanak, az eljárás heteken belül lezárulhat. Mint Papp Gábor jelezte, a Festetics sétány folytatásaként megújuló közterületre új világítás is kerül, és számos attrakciót kínál majd a látogatóknak. Ezzel pedig a gyógytó idilli, fürdővárosi légkörben, teljesen körbesétálhatóvá válik.

Íme a látványterv! Rendezvénytér és turisztikai központ épül, különféle attrakciókkal kiegészítve. Látványterv: Hévízi Önkormányzat

A polgármester beszélt a sport- és rendezvénycsarnokról is, amely 700 millió forintból, állami beruházással épül fel, szintén a következő évben. Ehhez az önkormányzat – amely a működtetője lesz az új létesítménynek – már előkészítette és átadta a területet, amely a sportpályák közvetlen közelében található. S ugyancsak 2021-ben valósulhat meg a Kultúrbarangolás Hévízen nevű, 128 milliós vallásturisztikai pályázat, amelynek egyik leghangsúlyosabb eleme, az Egregyre tervezett kálvária, zárta a nagyobb beruházások sorát Papp Gábor, hozzátéve, ennek már a folytatását is tervezik, ami elsősorban források, újabb kiírások függvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában