Korszerű modell a rendezettségért

2020.11.16. 07:00

Új, kényelmes, biztonságos és korszerű parkolási rendszert alakítanának ki Hévízen

Önálló, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég működteti a jövőben a parkolást a városban, a társaságot heteken belül megalakítják. Ezzel párhuzamosan korszerűsítik, bővítik a rendszert.

Péter B. Árpád

A nagyparkoló teljesen megújult, ez az egyik alapja az új rendszernek Fotó: Péter B. Árpád

Hévízen az elmúlt két évben – a fejlesztések, beruházások miatt – nagyrészt nem kellett fizetni a parkolásért, emlékeztetett Papp Gábor polgármester, ugyanakkor a vírushelyzet magával hozta, hogy a főként belföldi vendégek leginkább autóval érkeznek, így szükség volt a korábbi szisztéma átgondolására, figyelembe véve az utóbbi három fizetős hónap tapasztalatait is.

- Mindenre kiterjedő szakmai tanulmányt készíttettünk – mondta a városvezető -, amely mérlegelte a fejlődési irányokat, a gazdasági és turisztikai érdekeket is. Ez az anyag kijelölte, merrefelé kell elmozdulnunk.

A hévízi képviselő-testület pedig meghozta döntését, amelynek első lépése az új társaság megalapítása lesz –mondta Papp Gábor.

Ez a cég koordinálja majd a szükséges fejlesztést, amelynek eredményeként a jövő évi főszezonra európai színvonalúvá válik a parkolás Hévízen. Papp Gábor hozzátette, a nyár végétől már új szemlélet érvényesült, és ennek eredményei kézzelfoghatók.

A nagyparkoló teljesen megújult, ez az egyik alapja az új rendszernek
Fotó: Péter B. Árpád

– Ez a projekt kapcsolódik a többi fejlesztésünkhöz, beruházásunkhoz – folytatta Papp Gábor, emlékeztetve, hogy a közelmúltban teljesen meg­újult a Nagyparkoló tér, illetve a víztoronynál 54 parkolóhely létesült. – A tanulmány további férőhelyeket és az árképzés átalakítását javasolja, s ezen az úton indulunk el. Az új rendszerben például minden elképzelhető módon, forinttal és euróval, bankkártyával, applikációval és SMS-sel is lehet majd fizetni, s lesz külön bérlet helyieknek, itt dolgozóknak, vendégeknek. Sőt, olyan előre jelző program segíti a jövőben az autósokat, amely meg­mutatja, hol vannak szabad parkolóhelyek.

Nem a büntetés a cél, hanem a rendezettség, szögezte le Papp Gábor, kijelentve: a legmagasabb szintű követelményeknek megfelelő rendszert hoznak létre, és az elmúlt években kiépült kamerahálózatnak köszönhetően gyakorlatilag őrzött, biztonságos helyeket kínálnak a helyieknek és az ideérkezőknek.

Ugyanakkor az is cél, hogy a belvárost minél inkább tehermentesítsék a gépjárműforgalomtól, ennek része a buszpályaudvar átköltöztetése, továbbá a helyi járatok tervezett elindítása is. Hangsúlyozta: forgalomirányí­tási, környezetvédelmi és gazdasági szempontjai is vannak a parkolás átalakításának, amellyel párhuzamosan folytatják a belváros megújítását, megkezdik a termelői piac átépítését, illetve további turisztikai beruházásokat terveznek. Az új parkolási rendszer ezekhez is igazodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában