covidról és elnökválasztásról

2020.11.22. 15:30

Úgy kell élnünk, mintha a végidő jönne – Beszélgetés Jim Wright amerikai baptista lelkésszel és nejével

Lehet, a végső időket éljük, és készülnünk is kell erre: hittel, megtéréssel. Erről, s persze a Covidról és az elnökválasztásról is beszélt lapunknak Jim Wright amerikai baptista lelkész, aki ezekben a hetekben Nagykanizsán szolgál, hirdetve Isten igéjét.

Péter B. Árpád

Segíteni jöttek. Myra és Jim Wright a kanizsai Világítótorony baptista közösség gyülekezeti termében

A lelkipásztor feleségével, Myrával érkezett a Világítótorony gyülekezethez, hogy az Amerikába szabadságra visszatért kollégáját helyettesítse. Kérdezhetnénk: a világméretű járvány kellős közepén…?!

– Túl vagyunk a koronavíruson – válaszolja a felvetésre Jim Wright –, már nem tudjuk sem elkapni, sem továbbadni. Először a chicagói repülőtéren a török légitársaság nem engedte, hogy utazzunk, ezért itteni barátaink segítségével kapcsolatban léptünk a magyar hatóságokkal, az Illinois-i Egészségügyi Központtól pedig kaptunk egy hivatalos dokumentumot arról, hogy átestünk a fertőzésen. Magyarország pedig úgy döntött, akinek az antitestek jelen vannak a szervezetében, az beléphet. A Turkish Airlines azonban ezen papírok birtokában másodszor sem akart elhozni bennünket, de végül felszállhattunk egy gépre, itt pedig, mivel munkaútra érkeztünk s az egészségügyi igazolásaink is rendben voltak, beengedtek bennünket az országba, további tesztek nélkül.

Myra azt mondja, nála a fertőzés úgy jelentkezett, mint egy erősebb megfázás, fáradt volt, nem érzett ízeket, szagokat, Jim pedig annyit tapasztalt, hogy kapart, majd begyulladt a torka. Otthonukban, az Egyesült Államokban azonban ennél sokkal súlyosabb a helyzet – legalábbis az onnan érkező beszámolók, képsorok szerint.

Segíteni jöttek. Myra és Jim Wright a kanizsai Világítótorony baptista közösség gyülekezeti termében

– Nem szabad minden esetben készpénznek venni, amit a CNN mond, mutat – szögezi le a lelkész. – Az amerikai sajtó legnagyobb része a liberális-baloldali blokk oldalán áll, nem hiszem, hogy annyi ember halna bele a koronavírusba, mint amennyit állítanak. Idén például nem hallunk semmit az influenza okozta halálozásokról, minden veszteséget a koronavírusnak tudnak be. Szóval, nem tudjuk igazán, mi a valós helyzet, csak a saját tapasztalatunkról beszélhetünk.

– Olyan képeket, amiket a CNN mutat a nagyközönségnek, mi személyesen nem láttunk – folytatja Myra Wright. – Lehet, hogy mondjuk Chicago vagy Los Angeles belvárosában tényleg így történik, de Amerika nagy részén nem ez a jellemző.

Ha az eddigiekből nem derült volna ki, kérdésünkre elárulják: Trumpra szavaztak. És most tízmilliókhoz hasonlóan várnak, ugyanis a törvények egyértelműek: csak akkor lehet eredményt hirdetni, amikor minden állam igazolja a voksok számát. Ez pedig decemberben történhet meg, hiszen akadnak még nyitott kérdések, az eljárás nem zárult le hivatalosan.

– A sajtó viszont utálja az elnökünket, és próbálják kitolni a helyéről – magyarázza Jim Wright, miért lehetséges, hogy a CNN már több mint másfél hete győztesként ünnepeli Bident. – Trump azonban bölcsen cselekszik, türelmesen várja, hogy a törvényes folyamat befejeződjön. Ha ennek a végén tényleg Biden nyer, akkor Trump kilép a hivatalából, ez nem kérdés. Az elnök soha nem volt politikus, ő üzletember, és az országot is úgy vezette, mintha egy vállalkozás lenne. Nem azt mondja, amit hallani akarnak tőle, hanem azt, amit tényleg gondol. A sajtó nem tud mit kezdeni ezzel a jelenséggel, a többi politikusnak pedig nem tetszik, hogy Trump nem az ő játékukat játssza, nem szállt be abba. Emiatt gyűlölik, és ezért éltetik most Bident, ám a többség kivár. Meglátjuk.

Jim és Myra Wright szerint az utóbbi években azért volt feltűnően jó a kapcsolat Magyarország és az Egyesült Államok között, mert a két vezető egyaránt konzervatív, sok dolgot hasonlóan lát és tesz, ám az USA-ban ettől függetlenül is kedvelik a magyarokat, tudják, mi mindent köszönhetnek ennek a nemzetnek, például kiváló zeneszerzőket és muzsikusokat, akiket ők is szeretnek, illetve a ma használt technológia egy részét, amely magyar elméből származik.

A lelkész és felesége is erősen magyarbarát, már tízszer jártak itt, összességében másfél évet eltöltve hazánkban. Az a dolguk ugyanis, hogy az Amerikába szabadságra hazatérő lelkipásztorokat helyettesítsék a világ bármely pontján, általában három hónapig. A mostani kanizsai szolgálat extra rövid, csak egy hónapig tart, de a tervek szerint márciusban újra jönnek, akkor Óbudára.

Jellemző dél-koreai miliő. A felhőkarcolók árnyékában él, virágzik a hagyomány

– Valódi misszió ez: bibliai alapelveket tanítunk a gyülekezeteknek, s azt reméljük, megértik és továbbadják mindezt – fogalmaz Jim Wright. – A Bibliában Isten az élet fontos dolgairól beszél, ezért van szükség arra, hogy az emberek értsék Isten igéjét, például arról, hogyan éljünk, hogyan szeressük egymást. És benne van az üdvösség üzenete is. Manapság sokan az alapján élik az életüket, hogy ők mit akarnak tenni, de gyakran ami ma jónak, kívánatosnak tűnik, az holnap már nem lesz az. Az isteni tanítás viszont örök.

Azt tapasztalják, a magyarok szívesen meghallgatják őket, ugyanez azonban már nem mondható el például a németekről, angolokról. Pedig ők csak annyit kérnek, gondolkodjanak el a bibliai igéken – s aztán hozzák meg a maguk döntését.

Jim kameruni fiatalok társaságában. A kép vidám, de az országban nagyon veszélyes a szolgálat.

Szolgálatuk Európán kívül roppant veszélyes. Dél-Afrikában, Johannesburgban például csak úgy maradhattak életben, biztonságban, ha nagyon szigorú szabályokat követtek. A kameruni hegyekben viszont már szabályok sem voltak, nem lehetett tudni, megússzák-e, visszajöhetnek-e… Ettől függetlenül úgy tartják, ha Isten akaratából ténykednek valahol, akkor nagy bajuk nem eshet, mert „ő tud adni nekünk békességet”.

Sokan úgy gondolják, a mostani pandémia a világvége, az utolsó idők jele, az erről szóló leírások, jövendölések ugyanis hasonlítanak azokhoz a képekhez, várható eseményekhez.

A jordániai Petrában amerikai baptista zarándokokkal

– A Biblia elmondja, az utolsó napokban sok baj várható – igazolja a feltevést Jim Wright, de gyorsan hozzáteszi: az emberek mindig is úgy gondolták, az ő idejükben jön el a végső ítélet, így tartotta már Pál apostol is. – Azonban azt, hogy Isten mikor tér vissza újra a Földre, nem tudhatjuk, ez az ő dolga, az ő döntése. Nekünk mindenesetre úgy kell élnünk, hogy készen álljunk erre, akár ma is. Ugyanakkor előre kell néznünk, meg kell térnünk, mert ez az egyetlen, ami a segítségünkre lehet. Mi ehhez próbálunk kapaszkodót adni, ezért jöttünk most Magyarországra, Nagykanizsára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában