vízmérők téliesítése

2020.11.17. 12:03

Több tízezer is lehet a kár – A hőszigetelés olcsóbban megoldható, mondja a szakember

Itt van az ősz, itt van újra... És megint téliesíteni kell a vízmérőket.

Horváth-Balogh Attila

Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kopár Károly vízmérő-hitelesítő a cég nagykanizsai mérőjavító műhelyében

Fotó: Szakony Attila

Erre figyelmezteti ügyfeleit a cég Facebook-profilján közzétett felhívással a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. A témával – amikor az aktuális – mindig foglalkozunk lapunkban is, ennek ellenére a téli időszakokban rendszeresen szétfagy átlagosan 200 vízmérő. Cziráki László, a 107 településen 130 ezer fogyasztót kiszolgáló Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. elnök-vezérigazgatója úgy véli: ennek oka, hogy az emberek egyszerűen megfeledkeznek a vízmérők téliesítéséről. Pedig ha a fogyasztó mulasztása miatt elfagy a mérő, a javítás, a csere költségét neki kell megfizetnie, ami 25-35 ezer forint között mozog.

Cziráki László, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kopár Károly vízmérő-hitelesítő a cég nagykanizsai mérőjavító műhelyében
Fotó: Szakony Attila

 

- A legtöbb mérőelfagyás a családi házaknál, nyaralóknál, zártkerti ingatlanoknál következik be – bocsátotta előre Cziráki László. – Ezért ezeken a helyeken – illetve mindenhol, ahol a vízmérő nem az épületben található – a fogyasztónak gondoskodnia kell a berendezések megfelelő téli védelméről és az ő felelőssége az esetleges meghibásodások, csőtörések, szivárgások észlelése is. Ezért nemcsak az aknák megfelelő szigetelése fontos, hanem az is, hogy rendszeres időközönként szemlézzék a vízmérőt és környezetét, s ha bármilyen problémát tapasztalnak, értesítsék 24 órás diszpécser szolgálatunkat. A mérők működésének folyamatos figyelemmel kísérése január elsejétől különösen fontos lesz, mert a szolgáltatási területünkön áttérünk az évi egyszeri leolvasásra. A többi szolgáltatónál már régebb óta így működik a számlázás, két leolvasás között pedig átalányt fizetnek az ügyfelek. Így aztán egy vízmérő-meghibásodás, vagy csőtörés esetén akár óriási vízdíj-tartozás is felhalmozódhat, ha valaki nem figyelmes.

Cziráki László hozzátette: az aknák pár ezer forint ráfordítással hungarocell lapokkal kiválóan szigetelhetők, de ha nincs más, az is megteszi, ha az aknát fedő lapra fóliát és kartonpapírt terítünk. Ha pedig az adott ingatlant huzamosabb ideig üresen hagyják, a főcsap elzárása után engedjék ki az ingatlan csővezeték-hálózatából is a benne lévő vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában