munkái teszik kanizsaivá a várost

2020.11.07. 07:00

Tarnóczky ajándéka – Táblát avattak Nagykanizsán

Az egykori Oroszlánszálló vagy Berge várkapitány házának emlékét is őrzi az a tábla, amit még a közelmúltban elhunyt helytörténész, Tar­nóczky Attila ajándékozott a városnak. A fémből készült emléket pénteken avatták fel Tarnóczky Attila özvegyének jelenlétében a Vasemberháznál.

Szabó Zsófia

A tábla leleplezésének pillanata, jobbról Tarnóczky Attila portréképe is látható a helyszínen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A tábla a Vasemberház 1980-ban felrobbantott szomszédjainak, a már említett házaknak, valamint a Blau-, illetve a Rosenberg-ház 100 évvel ezelőtti másának nyomát őrzi. Az emléktábla – több hasonlóval egyetemben –, néhai Tarnóczky Attila érdeme. Czupi Gyula könyvtárigazgató az avatóünnepségen felidézte a helytörténész gazdag munkásságát, amelynek sokat köszönhet Nagykanizsa. Úgy fogalmazott: Tarnóczky Attila utcán megjelenő munkái teszik kanizsaivá a várost.

A tábla leleplezésének pillanata, jobbról Tarnóczky Attila portréképe is látható a helyszínen
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Gazdag munkásságának köszönhető egyebek közt a roma holokauszt emlékművének megvalósulása, a kórház kerítésrekonstrukciója, a sétálóutca harangjátéka, a várostörténeti táblák, az Eötvös téri olajlámpa. A könyvtárigazgató jelezte azt is: Tarnóczky Attila nevet adott a város házainak és udvarainak. Élete során töretlen alkotókedvvel formálta meg azokat a tárgyakat, amelyeket eldobtak, megsemmisítettek vagy múzeumba rejtettek korábbi generációk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában