Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közzétette a listákat

2020.11.27. 11:30

Sikeresen szerepeltek a zalaiak: kulturális és tudományos célokra költhetnek

Megyénkhez kötődő magánszemélyek, zalai intézmények, valamint itt bejegyzett civil szervezetek egyaránt sikeresen szerepeltek a Nemzeti Kulturális Alap legutóbbi pályázatain. Az elmúlt napokban több alprogram döntési listáját tette közzé az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő.

Gyuricza Ferenc

Gubinecz Ákos novai népdalénekes szólólemezének elkészítését is támogatja a Nemzeti Kulturális Alap

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A népzene területén működő előadók támogatására alapított Halmos Béla Programban a keszthelyi Gyermekeinkért, Jövőnkért Alapítvány három pályázatával is sikeresen szerepelt. Egy András-napi teke­rőstalálkozó és repertoárbővítő népi ének képzési sorozat megrendezésére másfél millió, Navratil Andrea és zenésztársai Madaram című lemezének elkészítésére 700 ezer, míg a Badacsonyi Lajos Archívum bővítésére és az ahhoz kapcsolódó oktatási segédanyag létrehozására 600 ezer forintot nyert a civil szervezet.

Ugyancsak a Halmos Béla Program révén nyújt 600 ezer forintos támogatást a Nemzeti Kulturális Alap a novai Gubinecz Ákosnak a Határtalan férfiének című szólólemeze és a hozzá kapcsolódó honlap elkészítésére, míg Laposa Júlia Népi Hang-Színek című gyermekeknek szóló kiadványsorozata utolsó részének grafikai, stúdió- és hanghordozó-költségeire kap 500 ezer forintot.

Gubinecz Ákos novai népdalénekes szólólemezének elkészítését is támogatja a Nemzeti Kulturális Alap Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A könnyűzenei szegmens támogatását célzó Hangfoglaló programnak szintén a napokban hozták nyilvánosságra döntési listáját. A vidéki klubok számára meghirdetett pályázaton ezúttal mindössze egy zalai programhelyszín, a zalaegerszegi Keresztury Dezső VMK szerepelt sikeresen, a következő évadra tervezett koncertprogramjának megvalósítására 2,5 millió forintot fordíthat az intézmény. A Hangfoglaló program új előadókat megsegítő projektjében viszont két zalai érintettséget is találtunk, a Sorbonne Sexual Nagykanizsához, a Sebestyén Patrik Sextett pedig Zalaegerszeghez köthető. Ebben a projektben amúgy évente húsz előadó szerepel, s minden támogatott két-két millió forintot kap hang- és képfelvétel elkészítésére, illetve azok kommunikációs költségeire. Az induló előadói program támogatásával a korábbi években olyan, ma már ismert előadók kerültek be a hazai pop-rock zenei vérkeringésbe, mint a Margaret Island vagy a Bagossy Brothers Company.

A zeneművészeti ­kollégium a zalaegerszegi Belovári Beatrix részére 500 ezer forintos támogatást biztosít Georg Friedrich Händel és londoni kortársai fuvolaszonátái felvételeire. Ugyanez a kollégium a zalakarosi közösségi ház által szervezett fúvósfesztivál megszervezéséhez 400 ezer forinttal járul hozzá, s ugyanekkora összeggel támogatja a balatongyöröki Bertha Bulcsú Művelődési Ház és Könyvtár Simándy József emlékestjének megrendezését is. Hangversenyek megrendezésére hat további pályázó kapott pénzbeli hozzájárulást, a zalaegerszegi Dobri Dániel Béla saját zene­műveinek és egyéb kortárs szerzők darabjainak a budapesti József Attila Színházban tervezett bemutatására 300 ezer, a zalaegerszegi Keresztury VMK Bogányi Gergely és Ránki Dezső koncertjének megrendezésére 850 ezer, a keszthelyi Vass Benjamin Zene négy klarinéton című kamarazenei koncertsorozatára 350 ezer, a zalaegerszegi szimfonikus zenekar a Beethoven 250 című koncertekre pedig 800 ezer forintot költhet. A nagykanizsai Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület két pályázatával is nyert, a fiatal közönségre fókuszáló kamarazenei hangszerbemutató koncertjeinek megszervezését 450 ezer, a 100 éves nagykanizsai szimfonikus zenekar jubileumi gálahangversenye megrendezését pedig 800 ezer forinttal támogatja az NKA.

Az ismeretterjesztés és környezetkultúra kollégium két zalai pályázatot támogatott, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ 700 ezer forintot kap egy tematikus rendezvénysorozat megvalósítására, míg a szintén a Balaton-parti városban működő Ugrifüles Oktatási és Szolgáltató Nonprofit Kft. Keszthelyi kultúrkör című hagyományteremtő ismeretterjesztő előadássorozatának megszervezéséhez 800 ezer forintos támogatást nyújt az NKA. Az összművészeti kollégium döntése alapján a csatári dr. Vajda Márk pedig egymillió forintot kap a XV. századi magyar nehézlovas hadi képesség rekonstrukciójának megvalósítását célzó pályázatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában