Trump vs Biden

2020.11.23. 13:00

„Nehéz szülés volt„ – Amerikában élő zalaiak az elnökválasztásról

A választást követő negyedik napon világossá vált, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump nem marad hivatalban. Január 20-án Joe Biden költözik a Fehér Házba. Amerikában élő zalaiak mesélnek a mostani helyzetről.

Benedek Bálint

2020 az elnökválasztás miatt is bekerül majd a történelemkönyvbe

A hagyárosböröndi kötődésű Frigy Bernadett a keleti parton Hilton Head Islanden, Dél-Karolinában Au pair munkát vállal. Korábban is beszámolt lapunkban az elnökválasztási kampányról, és arról, hogy bizony az ott élő magyaroknak is fontos annak kimenetele.

- A 2020-as év nemcsak a koronavírus miatt, hanem az amerikai elnökválasztás miatt is örökre beírta magát a történelemkönyvekbe – írta e-mailben véleményét Bernadett. – A hivatalos választási nap, aminek a végén biztos eredményre számított az ország, ezúttal négy napig húzódott. Mi magyarok erre használjuk a „nehéz szülés volt kifejezést”, de a helyzet, a bizonytalanság senkinek sem esett jól. Ahogy teltek-múltak a napok annyira lett egyre türelmetlenebb az amerikai nép, választ akartak. A második napon az egyik Los Angelesben élő barátnőm írta, hogy elkezdődtek a zavargások, ijesztő, mert lövöldözést is hallott. A közhangulat alakulását az sem segítette, hogy a jelenlegi elnök perrel kezdett fenyegetőzni, mely összeesküvés elméletek kitalálására adott okot. Az emberek ráuntak az egészre, a Trump és Biden transzparenseket eltüntették a házaik elöl, szerettek volna egy határozott eredményt.

Frigy Bernadett

Hozzátette: aztán végre bejelentették, a demokrata Joe Biden győzelmét. A procedúra elhúzódása alatt csöpögtetett számok és eredmények mind lassan, de biztosan demokrata fölényt mutattak, időt adva a Trump oldalnak az eredmény megemésztésére. A liberális nagyvárosokban elkezdődött a népünnepély, az emberek milliói zászlókkal és táblákkal ünnepelték az elnökváltást. A televízióban csak ünneplő tömegeket mutattak, és történelmük első női alelnökével foglalkoztak. A fogadócsaládom tagjai republikánusok lévén azt vallják, hogy bár nem Trump marad az elnök, de szentül hisznek a rendszerükben és az ország érdekében azt kívánják, hogy Biden legyen nagyszerű.

Még sok izgalom várható

A nagykanizsai származású Csere Erzsébet két éve él Amerikában, jelenleg Brooklynban dolgozik. Bernadetthez hasonlóan ő is figyelemmel kísérte az elnökválasztást. Szerinte addig, amíg január 20-án megtörténik a váltás, az elkövetkezendő időszak még sok izgalmat rejt. Sőt elképzelhető, hogy ez a néhány hónap a politikai káosz időszaka lesz.

Csere Erzsébet

- Az amerikaiak szerint Joe Biden a 77 évével bizony eléggé benne van már a korban – írta e-mailben Erzsébet. – Sokak csupán egy kirakatembernek tartják. Gyakran hangoztatják, hogy az elnök esetleges halála után a jóval progresszívebb női, afroamerikai alelnököt, Kamala Harrist látnák az elnöki székben. Egy másik vélemény szerint Biden azért nyert, mert szimpatikusabb volt az oktatási, az energia és a környezetvédelmi tervekben, illetve a külügy, a bevándorlás és egészségvédelem terén. Trump bukásának egyik oka lehet, hogy hiába is küzdött, nem sikerült visszahozni a középosztálytól elvett és kiszervezett munkákat úgy, ahogy szerette volna. Ők azok, akik egyetemeken tanulnak, szaktudásuk van, értékelőállító termelést végeznek, nem a szolgáltatást, ami valójában másodrendű tevékenység a termeléshez képest. Sokan azt gondolják, hogy Trump érdeme, hogy felrázta a politikát a másfajta gondolkodásával, az üzleti felfogásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában