project

2020.11.18. 17:30

Mérik a Mura szennyezettségét

A nyitókonferenciával elindult az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 keretében „A felszíni és felszín alatti vizek monitorozása Muraköz és Zala megyében” című projekt.

Pásztor András

Cziráki László, a Délzalai Vízmű Zrt. vezérigazgatója és munkatársai a projekt nyitókonferenciáján Fotó: ZH

Cziráki László, a projektet kezdeményező és vezető Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a programban társaságuk partnereként részt vesz a Muraközi Vízügyi Kft. és a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató- és Fejlesztő Központja is. Az összköltség meghaladja a 450 000 eurót, ebből 85 százalékot az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít.

Cziráki László, a Délzalai Vízmű Zrt. vezérigazgatója és munkatársai a projekt nyitókonferenciáján Fotó: ZH

A projekt célja a vizes környezet hosszú távú fenntartható használatának biztosítása, a Mura-folyó és a Mura régió vízmedencéinek, vízminőségének hosszú távú védelme.

Az elkészülő szakmai anyag tartalmazni fogja az alapvető információkat az általános kémiai és biológiai paraméterekről, az egyéb veszélyes összetevőkről, amelyek emberi, mezőgazdasági és ipari forrásokból származhatnak a Mura régióban. A tudományos vizsgálatok alapján összeállítanak egy adatbázist, és mintavételi módszertani terv is készül. Az analitikai mérések a Mura folyó és a környezete szennyezettségi állapotának megállapításához szükséges adatokat szolgáltatják, ezekből lehet következtetni a megelőzésre és a szükséges beavatkozásokra.

A projektről és az elért eredményekről háromnyelvű (magyarul, horvátul és angolul is hozzáférhető) weblap ad majd tájékoztatást. PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában