Koronavírus Zalában

2020.11.16. 16:50

Itt vannak az új járványügyi döntések! – Mutatjuk Balaicz Zoltán tájékoztatóját

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Balaicz Zoltán polgármester hétfői járványügyi tájékoztatóját.

zaol.hu

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

Fotó: ZH Archívum

„Kedves Zalaegerszegiek!

Múlt héten a fertőzöttségi adatok folyamatos emelkedése, valamint polgáraink egészségének védelme miatt komoly szigorító intézkedések születtek országos szinten. Ezúton is köszönöm, hogy az eddigi tapasztalatok alapján városunkban mindenki komolyan vette ezeket a döntéseket és következetesen betartja őket. Hálás vagyok érte és büszke vagyok Zalaegerszegre! Most új döntésekről és információkról szeretnék beszámolni.

  • November 11-től ingyenesen utazhatnak a helyi tömegközlekedési eszközökön az egészségügyi dolgozók. A mai napon arról egyeztettem az állami tulajdonú Volánbusz Zrt-vel, hogy a tavaszi első hullámhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók mellett holnaptól a zalaegerszegi szociális intézmények dolgozói is ingyenesen utazhassanak a zalaegerszegi helyi járatokon.
  • Szintén a mai napon azzal a javaslattal is éltem, hogy 50 százalékos mértékben mentesüljenek a helységbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek és továbbra is tudnak üzemelni (pl. étel kiszállítást végző éttermek), valamint 95 százalékos mértékben mentesüljenek a helységbérleti díj megfizetése alól azok a vállalkozások, amelyek önkormányzati tulajdont bérelnek és a szigorítások miatt nem tudnak üzemelni.
  • Az elvitelre, házhozszállításra kért ételek áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, ez számos zalaegerszegi éttermet, vendéglőt érint, melyek nagy része át is állt már a kiszállításra.
  • A veszélyhelyzet megszűnését (a parlament döntése alapján február 8.) követően 60 napig érvényesek lesznek a veszélyhelyzet alatt lejáró hivatalos okmányok: a veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóságok által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a tavaszi veszélyhelyzet miatt meghosszabbított érvényességű okmányokat is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. A veszélyhelyzet jelen állás február 8-áig tart.
  • Ingyenes lesz az internet a digitális oktatásban részt vevő tanároknak és diákoknak. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel. Zalaegerszegen digitális oktatásra állt át az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gimnáziumi része 9. évfolyamtól, a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 9. évfolyamtól, a Zrínyi Miklós Gimnázium 9. évfolyamtól, a Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. évfolyamtól, valamint a Csány László Technikum, a Ganz Ábrahám Technikum, a Munkácsy Mihály Technikum, a Deák Ferenc Technikum, a Széchenyi István Technikum és a Báthory István Technikum.
  • A járvány első hullámában összesen 4 ózongenerátort szerzett be, illetve kapott adományként az önkormányzat. Ezekkel egyrészt elkezdtük a Városháza folyamatos légfertőtlenítését, másrészt elrendeltem, hogy folyamatosan járjanak körbe az önkormányzati intézményekben, ahol ugyancsak folyamatosan használják őket.
  • Áttekintettük a járványvédelmi eszközeink listáját, jelenleg a következő, önkormányzati tulajdonban lévő eszközökkel rendelkezünk (ezekből juttatunk az intézményeinknek, illetve szükség esetén adományt a megyei állami kórháznak): 3100 db sebészi maszk, 3000 db textil maszk, 74 db FFP2 maszk, 300 db M-es gumikesztyű, 600 db L-es gumikesztyű, 38 db arcvédő pajzs összeszerelve, 23 db arcvédő pajzs nincs összeszerelve, 4 db ózongenerátor, 5 db lázmérő, 38 liter kézfertőtlenítő folyadék, 10 db pumpás gél kézfertőtlenítő.
  • Újra megnyitottuk a járványügyi önkormányzati adományszámlát, minden felajánlást köszönettel fogadunk: 11749008-15432704-06530000
  • Egyeztetést kezdeményeztem az önkormányzati intézményekkel arról, hogy a következő hetekben milyen járványvédelmi segítő munkában tudnának részt venni a dolgozóink (pl. textil maszkok varrása, plexi arcvédő pajzsok összeszerelése, időseket támogató program koordinációja, stb.).
  • Arra kértem a Zalaegerszegi Televíziót és Rádiót, hogy rögzítsék a helyi kulturális intézményeink egy-egy korábbi előadását (színház, bábszínház, hangverseny, stb.), amit leadhatnak a televízióban, a rádióban és az internetre is felkerülhetnek. Ugyancsak kértem a római katolikus, református és evangélikus Szentmisék/Istentiszteletek rögzítését és adását is.
  • Újraindul a „Segít a város” időseket támogató program. Mivel a járvány elsősorban az időseket veszélyezteti, ezért a legfontosabb feladatunk a megbetegedésnek legjobban kitett korosztályok védelme, segítése, ellátása. Zalaegerszegen jelenleg 8368 olyan polgártársunk él, aki 70 év feletti életkorú. 63 százalékuk hölgy, 37 százalékuk pedig férfi. Szerencsére legtöbbjüknek van a városban közvetlen családtagja, gyermeke, unokája, hozzátartozója, akik bizonyára mindent megtesznek azért, hogy szüleiknek, nagyszüleiknek segítséget és támogatást nyújtsanak ezekben a nehéz időkben. Ugyanakkor vannak olyan időseink is, akik egyedülállók, magukra hagyottak és nincs senki, aki segítene nekik. Őket célozva indította el önkormányzatunk a „Segít a város” hivatalos kezdeményezést (étel házhoz szállítása, bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekk befizetés a nyugdíjuk terhére). Az erre vonatkozó igényt a következő hivatali telefonszámokon lehet jelezni hétköznapokon, 8-14 óra között: 92/502-194. Emailben szintén lehet jelezni: [email protected]. A kérelem elérhető itt: https://zalaegerszeg.hu/tart/index/351/SEGIT_A_VAROS Akinek nincs otthon internet hozzáférése, ahhoz a telefonos jelzés után személyesen fog kimenni az igazolással rendelkező segítőnk, akivel papír alapon kitölthetik a kérelmet. Sajnos az ilyen súlyos veszélyhelyzetek esetében is vannak olyan rosszindulatú csalók, akik megpróbálják kihasználni a nehéz helyzetben lévő embertársainkat. Ezért a segítséget kérők minden esetben ragaszkodjanak a hivatalos, polgármesteri, pecsétes igazolás bemutatásához. Előzetesen azt is közölni fogjuk telefonon, hogy név szerint kit várjanak az idősek. Senki mást ne engedjenek be a lakásukba! Segítőinket gyakran kísérik majd el egyenruhás polgárőrök, néha rendőrök is. A városi rendőrkapitánnyal történt egyeztetésünk alapján a tetten ért, vagy később elfogott csalókkal szemben a lehető legkeményebb szigorral fognak fellépni a rendvédelmi szervek. Azon személyek esetében, akik hatósági házi karanténra kötelezettek és nem tudják megoldani saját ellátásukat rokonok, ismerősök vagy szomszédok révén, számukra a Zalaegerszegi Család-és Gyermekjóléti Központ nyújt segítséget. Az erre vonatkozó igényt a következő telefonszámokon lehet jelezni hétköznapokon, 8-16.30 óra között: 92/316-930; 92/312-034.
  • Zalaegerszeg mindig is büszke volt a sokrétű testvérvárosi kapcsolatrendszerére. Összesen 17 testvérvárosunk van szerte Európában, melyek polgármestereinek a mai napon a következő szövegezésű levelet írtam: „Tisztelt Polgármester Asszony/Úr! Március 25-én fordultam utoljára Önhöz hivatalos levélben, hogy ezzel is erősítsem a koronavírus világjárvány és a gazdasági világválság elején az összetartozásunkat és a testvérvárosi kapcsolatainkat. Akkor még azt reméltük, hogy talán enyhül majd a helyzet és nyár végén, illetve ősszel újra tudunk találkozni egymással. Sajnos a helyzet nem így alakult, sőt, a második hullámban minden eddiginél súlyosabb helyzetbe kerültünk. A vírus elsősorban az egészségünket támadja, másodsorban pedig a gazdaságunkra is negatív hatással van, de van egy harmadik tényező, amiről kevesebbet beszélünk: ez pedig mindaz a sok kár, amit az emberi kapcsolatokban és a közösségekben okoz. Az egészség és az emberi élet védelme a legfontosabb. Ha ez sikerül, utána hozzálátunk a gazdaság helyreállításához is, azonban én legalább ennyire fontosnak tartom az emberi kapcsolatok, a közösségek, a hagyományok, az értékek, az ünnepek és a testvérvárosi kötődések helyreállítását is. Ezért fordulok most Önhöz ismét a levelemmel. Rendkívül fontos ugyanis, hogy a településeink közötti barátság ne csak a szép időkben, hanem a nehézségekben is megmaradjon, hiszen ilyenkor mutatható meg az összefogás igazi ereje. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város minden polgára nevében kívánom Polgármester Asszonynak/Úrnak, és gyönyörű városuk valamennyi lakójának, hogy sok türelemmel és kitartással viseljék a járvány második hullámát is, tevékeny munkájukhoz pedig sok erőt, kitartást és leginkább egészséget kívánok! Zalaegerszeg Önökkel van, az összetartás most mindennél fontosabb és hiszem, hogy végül mi győzünk, és újra viszontlátjuk majd egymást, újraépítve a kapcsolatainkat! Zalaegerszeg, 2020. november 16. Szívélyes üdvözlettel: Balaicz Zoltán polgármester”
  • Zala megyében március óta mostanáig 3611 személy fertőződött meg. Tavasz óta a mai napig összesen 67-en haltak meg a vírus következtében megyében, közülük 29 volt zalaegerszegi lakos. A gyógyultak száma 554 fő, az aktív fertőzöttek száma 2990 fő. A 2990 aktív Zala megyei fertőzött közül 1178 fő zalaegerszegi, 1812 fő más települések lakója. Jelenleg tehát Zalaegerszegen összesen 1178 igazolt fertőzött van a helyi lakosok között, 53 zalaegerszegi polgártársunk van kórházban, 1125-en otthon gyógyulnak. A hatósági házi karanténban lévő zalaegerszegi személyek száma (családtagok, kontaktok, stb.) a mai napon összesen 247 fő. Bölcsődébe 153, óvodába 824 gyermeket vittek. Az újraindult szociális étkeztetést ingyenesen elvihető, illetve kiszállított ebéd formájában ma 287 fő vette igénybe. Az újraindult ”Segít a város„ időseket támogató programba eddig 3 fő kapcsolódott be.

    Bölcsődék:

  • A Cseperedő Bölcsődében 2 dolgozó pozitív, 1 teszteredményre várunk.
  • Az Űrhajós Bölcsődében 2 pozitív kisgyermeknevelő van, 3 teszteredményre várunk.
  • A Napsugár Bölcsődében 1 pozitív kisgyermeknevelő van.
  • A Tipegő Bölcsődében nincs érintett dolgozó.
  • Óvodák:

  • November 9-től egy hétre az andráshidai óvodában egy csoportra, a Landorhegyi utcai óvodában 2 csoportra, a Petőfi utcai óvodában 2 csoportra, a Csillagközi óvodában pedig szintén 2 csoportra rendkívüli szünetet rendelt el az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ügyeletet természetesen valamennyi érintett intézmény biztosít.
  • A november 16-án, tehát a mai nappal kezdődő héten csak a Kosztolányi utcai óvoda 1 csoportjában van rendkívüli szünet.
  • A város óvodáiban 5 óvónő, 4 dajka és 1 pedagógiai asszisztens tesztje lett pozitív. Tünetek miatt 3 óvónő, 5 dajka és 3 pedagógiai asszisztens tesztelése nemrég történt, ezeknek az eredményeit még várjuk.
  • Helyzetjelentés a zalaegerszegi iskolákból az állami fenntartók, a Tankerület és a Szakképzési Centrum tájékoztatása alapján

    (9. évfolyamtól minden intézmény digitális oktatásra állt át):

  • Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: 6 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 6 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Dózsa György Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: 4 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 4 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola: 1 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Liszt Ferenc Általános Iskola: 10 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Eötvös József Általános Iskola: 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 2 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Izsák Imre Általános Iskola: 5 tanár igazolt koronavírus fertőzött, a diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Öveges József Általános Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.
  • Béke ligeti Általános Iskola Készségfejlesztő Iskola, Szakiskola: 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött.
  • Pálóczi Horváth Ádám Művészeti Iskola: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött.
  • Kölcsey Ferenc Gimnázium: 3 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 14 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Zrínyi Miklós Gimnázium: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 6 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium: 2 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák igazolt koronavírus fertőzött.
  • Csány László Technikum: 2 diák igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák hatósági házi karanténban.
  • Ganz Ábrahám Technikum: 9 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák igazolt koronavírus fertőzött, 9 tanár hatósági házi karanténban, 5 diák hatósági házi karanténban.
  • Munkácsy Mihály Technikum: 3 diák igazolt koronavírus fertőzött, 3 diák hatósági házi karanténban.
  • Deák Ferenc Technikum: 9 diák igazolt koronavírus fertőzött, 9 diák hatósági házi karanténban.
  • Széchenyi István Technikum: 1 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 1 diák igazolt koronavírus fertőzött, 2 tanár hatósági házi karanténban, 2 diák hatósági házi karanténban.
  • Báthory István Technikum: 3 tanár igazolt koronavírus fertőzött, 5 diák igazolt koronavírus fertőzött, 3 tanár hatósági házi karanténban, 16 diák hatósági házi karanténban.
  • Idősek Otthona: szerencsére november 12-én megszűnt az intézményben a járványügyi megfigyelés, a zárlatot feloldották, de a látogatási és kijárási tilalom továbbra is érvényben van.

    Család- és Gyermekjóléti Központ: már csak 6 dolgozó pozitív. Az intézmény október 26. és 30. között ügyeleti rendszerben működött. November 2-től visszaállt a normál üzemmód, minden jogszabályban előírt feladatát végzi az intézmény, az előírt járványügyi szabályok betartásával. Továbbá ők végzik a hatósági karanténosokat ellátását is.

    Néhány fontos információ a koronavírusról:

  • A COVID19 egyike a sok koronavírusnak. A koronavírusokat már ismerjük, de ez egy új típusú vírus, ami Kínából terjedt el a világban.
  • A COVID19 koronavírus emberről emberre terjed, lefolyása változatos, a tünetmentességtől az enyhe tüneteken át a halálig sokféle lehet.
  • Veszélyes, hogy mind a terjedési sebessége, mind pedig a halálozási aránya a világméretű adatok alapján sokkal magasabb, mint más, hasonló lefolyású betegségeknek. Az elmúlt egy évben a világon már közel 1,3 millióan haltak bele a vírusba.
  • A COVID19 az idősebb korosztályra veszélyes igazán, de a fiatalok és a gyermekek is megfertőződhetnek. Ha nem is mutatnak tüneteket, vagy enyhék a tüneteik, ők is hordozhatják a vírust és ezzel veszélyeztethetik az idősebbeket.
  • A halálozási arány mellett fontos információ, hogy a COVID19 koronavírus komoly szövődményeket okoz, melyek egy része életünk végéig is megmaradhat.
  • A vírusból való kigyógyulás sem okoz hosszan tartó védettséget, tehát a COVID19 újból elkapható.
  • Jelenleg hatásos ellenszer, megbízható, széles körben és hosszabb ideig tesztelt gyógyszer, illetve oltás nem létezik. Rengeteg helyen folynak kutatások és vannak biztató eredmények, ezekben valamennyien reménykedünk!
  • Amíg nincs hatásos, tesztelt és igazolt gyógyszer, illetve oltóanyag, addig a leghatásosabb módszerek a járvány terjedésére a már sokszor ismételt eszközök: személyes higiénia, rendszeres kézmosás és fertőtlenítés, zárt térben való helyes maszkhasználat (az orrot is takarnia kell), távolságtartás.
  • Vigyázzunk egymásra!

    Zalaegerszeg, 2020. november 16.

    Balaicz Zoltán

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában