élőben jelentkeztünk

2020.11.10. 11:22

Letették a látogatóközpont alapkövét, felhelyezték az új kereszteket a türjei templom tornyaiba (videó)

Ünnepélyesen letették a premontrei majorsági látogatóközpont alapkövét, valamint a Gyümölcsoltó-Boldogasszony templom tornyaiba is felkerültek az új keresztek.

zaol.hu

Cserép Krisztián, a Szent László Ált. Isk. tanulója, Türje fiatal polgára, Bakucz András tervező, Fazakas Z. Márton OPraem, apát, Füleky Zsolt a miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes –államtitkára, Nagy Ferenc Türje polgármester helyezi el az időkapszulát a majorsági látogatóközpont alapkövében

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Kettős ünnepet ült kedden a Csornai Premontrei Rend, ugyanis újabb építési projektet indítottak, aminek alapkövét tették le az apátság mellett található major épület előtti területen. A templom legmagasabb pontjának elérésével egy sajátos bokrétaünnepet is tartottak. Ennek keretében a templomtornyokba a 119 éves kereszteket lecserélve, új aranyozott keresztek kerültek felhelyezésre. A türjei prépostsági majorság fejlesztését a kormány a Premontrei rendalapításának 900 –ik évfordulójához kapcsolódó fejlesztésekkel összefüggő feladatokhoz előirányzatban 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő összeggel támogatja.

Cserép Krisztián, a Szent László Ált. Isk. tanulója, Türje fiatal polgára, Bakucz András tervező, Fazakas Z. Márton OPraem, apát, Füleky Zsolt a miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes –államtitkára, Nagy Ferenc Türje polgármester helyezi el az időkapszulát a majorsági látogatóközpont alapkövében Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A régészeti kutatásokat és a tereprendezést követően a kivitelezésnek adták át a területet, melynek során teljes felújításon esik át az ötrekeszes magtár, mely később a látogatóközpont lesz, melyben kiállítások mutatják meg a múltat. A majorság történelmi beépítését meghagyva az új épületek körben helyezkednek majd el és több funkcióval várják majd az ide látogatókat.

A kereszteket Fazakas Z. Márton OPraem. apát áldotta meg, melyek az ég felé magasodva hirdetik az Isten dicsőségét.

Az ünnepi rendezvényen Füleky Zsolt, a miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes – államtitkára beszédében kiemelte, hogy a közösségi erő az, ami igazán értéket teremt.

-Ha nincs mögötte az a spirituális összetartó erő, akkor azok csupán építési projektek maradnak. Ez a közösség nem csak birtokba veszi, hanem örömmel használja, tartalommal tölti meg a felújított, vagy újonnan létrehozott épületeket- fogalmazott.

A kettős ünnep emlékére kettő időkapszulát helyeztek el, egyiket a majorság területén az épülő látogatóközpont alapkövében, míg a másikat a templomtorony egyik keresztjében.

 

Videónk a helyszínről:

https://www.facebook.com/watch/?v=1049833975438597

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában