Koronavírus Zalában

2020.11.11. 07:00

Digitális tanrendben folytatódik a tanítás a közép-és felsőoktatásban Zalában

Mától Zala megyében is digitális munkarendben folytatják oktatói munkájukat a középfokú és felsőoktatási intézmények. Bár az iskolák tegnap még várták a pontos javaslatokat, minisztériumi ajánlásokat, szabályokat, az on-line tanítás ma mindenütt elkezdődött.

Arany Horváth Zsuzsa

A szakképzési intézményeknek meg kell oldaniuk a gyakorlati oktatást is. Archív felvételünk az elsőéves hegesztő tanulók korábbi gyakorlati foglalkozásán készült a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Erdész utcai tanműhelyében

Fotó: archív/Szakony Attila

Tavasszal hirtelen kellett változtatni az oktatási módozatokon, így tanárok és diákjaik is menet közben tanulták, alakították a digitális oktatást, ezek a tapasztalatok azonban a mától érvényes szabályok szerinti tanításban beépülnek, most már nem a nulláról indulnak az e módon tartott órák. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja is arról számolt be lapunknak, hogy a közismereti tárgyak esetében reményeik szerint zökkenőmentes lesz az átállás, hiszen használhatók a tavasszal kimunkált és javasolt egységes platformok, amelyeket a tanulók is ismernek. Használhatók a tanárok által elkészített digitális tananyagok, segédletek, a fő cél pedig az, hogy megfelelően haladhassanak az elsajátítandó tananyagban, a félévet jegyekkel lehessen lezárni. A tanuló előrehaladása, az óramenetek jól követhetők az E-Kréta rendszerben, így a szülő is figyelemmel tudja kísérni az oktatást. Bár a digitális munkarend nem egyenlő a személyes oktatással, az egészségügyi veszélyhelyzet alatt mégis ez a legjobb megoldás, hogy ne maradjon le senki tanulmányaiban.

-A szakképzés területén a gyakorlati oktatás fontos kérdés, ezügyben még várjuk a szakszerű intézkedéseket – mondta a kancellár. – Ha esetleg a velünk szerződött vállalkozásoknál ez a helyzet problémát vet fel, másképp oldjuk meg tanulóink gyakorlati oktatását. Tavasszal megoldható volt a kis csoportokban való gyakorlati foglalkozás, hamarosan kiderül, ezúttal hogyan haladunk tovább. Ha kell, az izolálás feltételeit igyekszünk megoldani.

A szakképzési intézményeknek meg kell oldaniuk a gyakorlati oktatást is. Archív felvételünk az elsőéves hegesztő tanulók korábbi gyakorlati foglalkozásán készült a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Erdész utcai tanműhelyében
Fotó: archív/Szakony Attila

Szabó Károly hozzátette, a intézmények fertőtlenítését a fenntartótól kapott eszközökön túl saját forrásból biztosított ózonfertőtlenítéssel végezték, felelősségteljesen készültek a szigorodó feltételekre.

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjában is előre készültek az esetleges digitális munkarendre, tájékoztatott az intézmény vezetője, dr. Császár Gabriella adjunktus.

-Az oktatók számos digitális segédanyagot, vetített képes előadást, videót készítettek tavasszal, ezeket hasznosítani tudjuk, az akkori hallgató-oktató együttműködéssel kapcsolatos tapasztalatokat. Akkor sem maradt el egy stúdium és vizsga sem. A hallgatók most is teljesíteni tudják a félévüket, nem esik ki ez az idő a tanulmányaikból. A klinikai és kórházi gyakorlatokat valószínűleg ütemeznünk kell, ahogy az előző szemeszterben is tettük, reméljük, sem okoz hátrányt, hiszen videós gyakorlatin órákat is készítettek oktatóink.

-Pontos munkarendünk még nincsen – mondta a szeptembertől a Pannon Egyetemhez tartozó gazdálkodási egyetemi kar (korábban BGE GKZ) oktatási dékánhelyettese, dr. Palányi Ildikó. -A korábbi félév alatt összegyűlt tapasztalatokat hasznosítjuk, a videós és PPT-s oktatási segédanyagokat sikeresen használtuk, a félév teljesítésével nem volt gond. A Pannon Egyetemhez való átkerülés esetleg abban hozhat változást, hogy most más platformokat, programokat használunk a digitális munkarendhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában