Koronavírus Zalában

2020.11.18. 07:00

A Covid ránk ijesztett – A gyógyszertárakban is érezhetők a világjárvány hatásai

A koronavírus- járvány újbóli erősödése természetesen a gyógyszertárakban is nagyobb forgalmat generál, a vásárlók főleg az immunerősítőket és vitaminokat keresik. A piac alakulásáról dr. Lukács Máriát, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara kanizsai elnökét kérdeztük.

Benedek Bálint

Dr. Lukács Mária szerint az embereket meglepetésként érte a koronavírus-járvány Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

- Lassan fél éve tartó folyamat részesei vagyunk és nem látni még, hol a vége – fogalmazott a szakember. -Mindannyiunk számára nehezen kezelhető periódus ez, mivel a világ közel hatvan éve helyi feszültségeken túl békében és nyugalomban él. Ezekbe a hétköznapjainkba tört be, mint egy áradat a koronavírus, és nem látszik csillapodni a járvány. Mivel mintegy száz éve a szokásos influenzajárványokon kívül világjárvány nem ütötte fel a fejét, az emberek megütközve, megrettenve szemlélik az eseményeket.

A palini Zöldfenyő patikában dr. Lukács Mária, a megyei gyógyszerészkamara elnöke szolgálta ki Huszár Józsefnét Fotó: Szakony Attila

Áprilisban kitört a felvásárlási láz

Dr. Lukács Mária hozzátette: az első feleszmélés után márciusban és áprilisban a megrémült embereken felvásárlási láz lett úrrá a gyógyszerpiacon. Akkor főként havonta szedett gyógyszereiket váltották ki nagy mennyiségben, valamint megugrott az immunerősítők fogyása is.

Aztán a nyár eljöttével az immunerősítők forgalma mélyrepülésbe fordult át. Ekkor a páciensek számára a legjobb immunerősítőnek a veszélyhelyzet feloldása bizonyult. Visszatérve az őszbe az iskolakezdéssel – amely egyébként is évről évre hoz magával kisebb-nagyobb járványokat – ismét nagy intenzitással indult útjára a koronavírus, eddig nem látott fertőződési mutatókkal.

Dr. Lukács Mária szerint az embereket meglepetésként érte a koronavírus-járvány Fotó: Szakony Attila

– Ahogy nőtt a pozitív tesztek száma, szép lassan ismét fogyásnak indultak a gyógyszertárakban a különféle vitaminok és immunerősítők – folytatta az elnök. – Ugyan a mutatók a tavaszi értékeket nem érték el, ám az előző évek ezen időszakra eső átlagát valószínűleg meghaladták. Az emberek különféle technikákkal igyekeznek védeni egészségüket. A védekezés egyik módja a maszk viselése, a fertőtlenítés és a kontaktusok számának csökkentése. Ezek a külsőleges védekező tényezők. Viszont a belsőleges védekezés már nem ilyen egyszerű, mert ahány ember, annyiféle belső immunitással és ellenálló képességgel rendelkezik. Ám szerencsére vannak olyan általános faktorok, melyek mindannyiunk belső folyamataiban benne vannak és átsegíthetnek ezen a nehéz helyzeten.

Egyre többen keresik a C-vitamin tartalmú készítményeket

Dr. Lukács Mária elmondta: októberben jelentősen megemelkedett a C-vitamin-tartalmú készítmények fogyasztása. Szerinte a legjobban ismert és legáltalánosabban alkalmazott védekezési megoldás e vitamin szedése. Mondhatni minden formája jelentős fogyasztási emelkedést mutat, önmagában vagy éppen kombinálva D-vitaminnal és cinkkel. Második helyen vagy inkább fej fej mellett haladva a D-vitamint említhetjük. A sorban a multivitaminok következnek. Utóbbi kombinált készítmények mind vitaminokat, mind ásványi anyagokat tartalmazva védik szervezetünket. Sokan próbálkoznak az interneten aktuálisan felkapott étrend-kiegészítők szedésével is. Ilyen például a szelén, a cink és a vas. Sőt vannak, akik nyálkahártya-erősítő szereket keresnek, mint az immunoglükánok, pre- és probiotikumok. A növényi immunerősítők közül megemlíthető az echinacea jótékony hatása.

– Az említett készítmények főként a betegségek megelőzését szolgálják és optimális mennyiségben komoly hasznunkra lehetnek az egészségünk megőrzésében. Természetesen itt is, mint mindenben, fontos a mértékletesség. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, bátran kérdezzük meg gyógyszerészünket – zárta gondolatait a gyógyszerészi kamara elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában