A tüdőszűrés így eljut mindenhova

2020.11.19. 10:00

A Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busza járt a zalaegerszegi hajléktalanszállón

Szerdán az évben már másodszor járt a Máltai Szeretetszolgálat tüdőszűrő busza a hajléktalanszállón.

Arany Gábor

Szalai Gyula asszisztens vizsgálatra érkezett pácienst állít be Fotó: A szerző

– Fertőzésveszélyes időket élünk, ezért fontos számunkra a lehetőség – mondta Németh András, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által üzemeltetett hajléktalanok átmeneti gondozási központja intézményvezetője. Szerdán az egerszegi szálló 120 lakója és a dolgozók is élhettek a lehetőséggel.

Szalai Gyula asszisztens vizsgálatra érkezett pácienst állít be Fotó: A szerző

A Máltai Szeretetszolgálat 25 évvel ezelőtt indította útjára a tüdőszűrésre felszerelt speciális autóbuszt – ahogy ezt Szalai Gyula asszisztenstől tegnap megtudtuk.

– A cél az volt, hogy a rászorulókhoz, a társadalom perifériájára került emberekhez eljusson ez az alapvető egészségügyi szolgáltatás – tette hozzá. – A rossz életkörülmények ugyanis fokozottan igénybe veszik az emberi szervezetet, és sokan anyagi megfontolásokból nem veszik igénybe a szűrővizsgálatokat. Hegyeshalomtól Záhonyig járjuk az országot, hétfőtől szombatig szinte minden napunk foglalt. Olyan helyekre megyünk, ahol elesett embereknek tudunk segíteni, tehát nem csak a hajléktalanokat szűrjük. A karitatív szolgáltatás fenntartására pedig elvállalunk cégeknél, településeken is szűréseket. Ennek bevételéből tudjuk finanszírozni ezeket az akciókat.

A Máltai Szeretetszolgálat mozgó tüdőszűrő állomása, fedélzetén Pap Anna Gyöngyi, Szalai Attila és Szalai Gyula asszisztenssel ma Nagykanizsán folytatja munkáját, a Vöröskereszt nagykanizsai hajléktalanszállóján fogadják a pácienseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában