szimbolikus esemény

2020.10.26. 13:58

Őrtüzet gyújtottak a székely autonómia napján Zalacsében

Őrtűz gyújtásával figyelmeztetett a székely autonómia napjára vasárnap este az Erdeifaluért Alapítvány. A zalacsébi Trianon-emlékparkban megtartott szimbolikus eseményen mintegy másfél tucatnyian vettek részt.

Gyuricza Ferenc

Őrtűz a zalacsébi Trianon-emlékparkban

Fotó: Gyuricza Ferenc

- Néha a csend többet mond bármilyen ékes beszédnél – mondta a szervező alapítvány vezetője, Mikó-Baráth György, miután a máglyát meggyújtotta. A jelenlévők ennek megfelelően csendben, szótlanul nézték az ég felé csapó lángokat, a magasba törő szikrákat. Amint a farakás összeroskadt, áldomásnyi pálinka elfogyasztásával, valamint a Himnusz és a Székely himnusz közös eléneklésével ért véget a megemlékezés.

Őrtűz a zalacsébi Trianon-emlékparkban
Fotó: Gyuricza Ferenc

A székely autonómia napját október utolsó vasárnapján tartják. Székelyföld-szerte őrtüzek gyúlnak ezen a napon, amelyek az Erdélyben élő magyarság önrendelkezési jogának követelésére kívánják ráirányítani a figyelmet. Ez évben minden eddiginél nagyobb a súlya a székely autonómia napjának, hiszen a Székely Nemzeti Tanács európai polgári mozgalmat kezdeményezett a nemzeti régiók kialakításáért, az aláírásgyűjtés november 7-án zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában