az idősebb söjtöriek számára igazi fogalom volt

2020.10.27. 07:00

Közösségi térré és szálláshellyé alakították az egykori Ibitubát

A szőlőhegyen felavatták az önkormányzat Öreghegyi Vendégházát, mely a helyi embereket közösségi térként, illetve turisztikai szálláshelyként is szolgálja majd a jövőben.

Varga Andor

Az avatóünnepség. Fent négy szoba van, alul 50 fős rendezvényeket is lehet tartani

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Varga Andor

Az ünnepség elején Könyves Gábor polgármester idézte fel: az idősebb söjtöriek számára az 1980-as évek végétől az Ibituba igazi fogalom volt – a helyi köznyelv ezzel a névvel illette ugyanis az épületet, amit dr. Keszei Gyula háziorvos álmodott meg az Öreghegyre. De az épületnek nem vette hasznát a tulajdonos, majd családja sem, az elmúlt húsz évben szinte ki sem nyitották, a birtokon az enyészet volt az úr.

Az önkormányzat 2018-ban kezdett foglalkozni a gondolattal, hogy kellene a faluban egy természetközeli közösségi színtér, mely hiánypótló módon szálláshelyként is működhetne. Megkeresték dr. Keszei Gyula örököseit, akik partnerek voltak az elgondolásban.

Az avatóünnepség. Fent négy szoba van, alul 50 fős rendezvényeket is lehet tartani
Fotó: Varga Andor / Zalai Hírlap

- Akik most látják először az épületet, el sem tudják képzelni, az adásvétel után milyen állapotok fogadtak itt bennünket, a ház az alsó parkolóból nem is látszott a hatalmas bozóttól – folytatta a polgármester, ám hozzátette: maga az épület kitűnő állapotban vészelte át az évtizedeket.

A környezet rendbetételével párhuzamosan elkezdődött a ház felújítása is. Első lépésként önerőből a vezetékes ivóvizet hozták el ide, majd tavaly az alsó szinten közösségi tér jött létre (itt 50 embert tudnak leültetni), felújították a cserépkályhát és új konyha is épült. Idén kint aszfaltos feljáró és 200 négyzetméteres térköves parkoló jött létre, a házban pedig a felső szinten dolgoztak: a korábbi két szobából négy lett, mindegyik külön fürdőszobával, kicserélték a nyílászárók zömét.

A munkálatok egy része a Startmunka Mintaprogram keretében valósult meg, a Belügyminisztérium kétszer 4 millió forintos hozzájárulásával, míg a Leader vidékfejlesztési programból 11 millió forintot nyertek el. A külső munkák Tüske Attila, a belső átalakítás Hozbor Tamás egyéni vállalkozó munkáját dicséri – előbbi nem lehetett ott az ünnepségen, mert elkapta a koronavírust. A szobák bútorozását az önkormányzat saját erőből oldotta meg.

– A vendégház hivatalosan október 1. óta működik, első lakói a Válickavölgye Vadásztársaság vendégvadászai voltak – folytatta Könyves Gábor. – A Varga Árpád elnök vezette társasággal hosszú távú együttműködésre törekszünk. Illetve a házban laktak idén a helyi Hosszú Élet Titka Egyesület 17. festőtelepének résztvevői is, akik jó pár, a falakon látható képpel köszönték meg ezt a lehetőséget.

Az Öreghegyi Vendégház fejlesztése még folytatódik: van egy alsó épület is, mely részben már megújult, de az alatta húzódó, nagyon hangulatos boltíves pince lehetőségét is szeretnék kihasználni. Illetve a témába vág több további szőlőhegyi program: az utak felújításától turistaútvonalak kijelölésén át az önkormányzati gyümölcsös telepítéséig.

– Az önkormányzat elkötelezett a szőlőhegy mint turisztikai látványosság fejlesztése mellett – jelentette ki a polgármester, aki hozzátette: a vendégházban több helyi civil szervezet tartott már összejövetelt, de otthont adott bérmálásnak, szűk körű lakodalomnak, születésnapnak, legénybúcsúnak, keresztelőnek és halotti tornak is. Vagyis a lehetőségek igen szélesek.

A megnyitót a koronavírus-járvány miatt elmaradt 27. Deák Teljesítménytúrák helyébe lépett Deák Emléktúra követte, melynek résztvevői ugyancsak élvezhették a ház vendégszeretetét: a 30 kilométeres táv megtétele után ugyanis a Népdalkör Egyesület asszonyainak jóvoltából palacsinta várta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában