gyógyhelyfejlesztési projekt

2020.10.05. 14:00

Költözik a hévízi buszpályaudvar

Hamarosan kiköltözik a hévízi buszpályaudvar a belvárosból a Nagyparkoló tér mögötti területre, s ezzel megkezdődhet az egymillárdos gyógyhelyfejlesztési projekt a Kölcsey utca környékén.

Péter B. Árpád

Forrás: önkormányzat

Papp Gábor polgármester felelevenítette, a város 700 millió forintot nyert közlekedés-fejlesztésre egy TOP-kiíráson, amelyből 400 milliót – konzorciumban a Volánnal – a már korábban elkészült, a Flavius üzletház mögött található kisebb, eredetileg helyi járatos pályaudvarnak kialakított objektum fejlesztésére fordítanak. A helyszínt már átvette a kivitelező.

Így néz majd ki az új autóbusz-pályaudvar a nagyparkoló mögötti területen Forrás: önkormányzat)

– Bővül a terület, megépül egy új váró s meghosszabbítjuk az esővédő tetőszerkezetet – ismertette Papp Gábor. – Összesen hétállásos, nagyobb buszok fogadására is alkalmas, modern központi pályaudvar jön létre, amelynek kényelmes megközelíthetőségét a nagyparkoló felújításával már biztosítottuk. A Volán pedig, szintén e pályázat keretében, korszerű tájékoztató rendszert alakít ki, amely még az esetleges késésekről is informálja az utazókat.

Forrás: önkormányzat

Az átépítésre 210 nap áll rendelkezésre, s akkor az eddigi pályaudvar az új helyre költözik, a Kölcsey utca környékén pedig megkezdődik a gyógyhelyprojekt kivitelezése, amelynek része egy modern, minden igényt kielégítő rendezvénytér építése, illetve a meglévő épület átalakításával oda költözik a Tourinform-iroda, s egy kerékpáros központ is helyet kap ott.

A polgármester azt mondta, a pályaudvar elköltöztetése régi igénye a helyieknek, ami egyrészt csökkenti a belváros közlekedési terhelését, másrészt környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen eddig napi több száz busz érkezett a gyógytó közvetlen szomszédságába. Papp Gábor jelezte, a hévízi közlekedés további, zöld szempontú, ésszerű átalakítására lehetőséget ad, hogy 17 buszöblöt már létrehoztak a városban, amelyet kihasználva a jövőben helyi járat indítását tervezik.

Forrás: önkormányzat

Arról is tájékoztatott, hogy a Helikon utcában kijelöltek egy ideiglenes pályaudvart, amit vélhetően akkor használnak majd, ha a gyógyhely-beruházást hamarabb el tudják indítani, így a két projekt részben párhuzamosan futhat, felgyorsítva a munkafolyamatokat.

– A járványhelyzetben eltökélt szándékunk, hogy ezt az időszakot építkezésre használjuk és végigvisszük elnyert pályázatainkat – szögezte le Papp Gábor. – A piac átépítésére is kaptunk pluszforrást, így az is hamarosan elindulhat. Arra számítunk, hogy a jövő évi főszezon kezdetére új arculattal, attrakciókkal fogadhatjuk bel- és külföldi vendégeinket.

Forrás: önkormányzat

A 700 milliós közlekedés-fejlesztési támogatásból fennmaradó 300 milliót kerékpárút-építésre fordítják a Vörösmarty utca mintegy 800 méteres szakaszán, a Sugár utcától pedig felfestésekkel biztosítják a kétkerekű közlekedést egészen a nyugati városrészig. E munka keretében megoldják a csapadékvíz-elvezetést és új burkolat is készül. Ez a beruházás akkor indulhat, ha az irányító hatóság jóváhagyja a város plusz 25 millió forintos forrásigényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában