Járműipari Tesztpálya

2020.10.17. 12:21

Háromoldalú online konferencia a ZalaZone szervezésében

Három ország szakembereit kapcsolta össze az online konferencia, amit pénteken rendezett meg ZalaZONE Járműipari Tesztpálya.

Arany Gábor

Dr. Szalay Zsolt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE Járműipari tesztpálya kutatási és innovációs igazgatója tájékoztatóját tartja

Fotó: Pezzetta Umberto

A programról kiadott tájékoztatóból kitűnik, hogy hazánk, Ausztria és Szlovénia között megvalósuló, a zalaegerszegi tesztpályán folyó tevékenységéhez szorosan kapcsolódó, ötszintű trilaterális együttműködés 2017-ben kezdődött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Technische Universität Graz és a University of Maribor részvételével. Ezt követően tartományi és állami szintű megállapodásokkal erősítve létrejött a kutatással foglalkozó intézetek és az autóipari klaszter ipari vállalatainak együttműködése. Ennek célja az önvezető járművek közúti tesztelését lehetővé tévő nemzetközi infrastruktúra kialakítása. A több országot összefogó kooperáció elősegíti a térség versenyképességének regionális szintű növekedését, valamint lehetőséget biztosít a határon átnyúló önvezető-járműves tesztkörnyezet kialakítására. A háromoldalú együttműködés fontos eseménye az évente a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán megrendezett konferencia, amelyen a három ország autonóm gépjárművek tesztelésével foglalkozó szakemberei megoszthatták egymással kutatási-fejlesztési eredményeiket.

Dr. Szalay Zsolt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE Járműipari tesztpálya kutatási és innovációs igazgatója tájékoztatóját tartja
Fotó: Pezzetta Umberto

Ez évben márciusra tervezték az eseményt, ám a koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet miatt őszre halasztották, és online formában valósították meg. A pénteki eseményen a három ország szakemberei tekintették át az elmúlt időszakban végzett munkát, eseményeket. A magyar-osztrák-szlovén háromoldalú együttműködés tapasztalatait összegző, valamint a magyar-osztrák bilaterális projekteket értékelő előadásokon túl az osztrák és magyar fél kutatásfinanszírozási ügynökségei (FFG és NKFIH) adtak tájékoztatást az elmúlt év pályázatainak eredményeiről, valamint közzétették a következő időszak újabb felhívásait, az együttműködés szélesebb körű folytatásának támogatása érdekében.

A programra 120 magyar, osztrák és szlovén járműiparban, kutatásban, oktatásban dolgozó, valamint kormányzati döntéshozó szakember regisztrált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában