Hogy ne csak az ima segítsen

2020.10.19. 07:00

Fontos ismereteket osztottak meg a gombákról Hévízen

A leggyakoribb veszélyes gombafajtákból rendeztek bemutatót és kiállítást a termelői piacon, mert az utóbbi hetekben nagyon sokan érkeztek ilyenekkel vizsgálatra.

Péter B. Árpád

Benkő Lajos szakellenőr (piros kabátban) arra hívta fel a figyelmet: a gyűjtött gombákat minden esetben be kell vizsgáltatni.

Fotó: Péter B. Árpád

Benkő Lajos, a hévízi piac vezetője és gombaszakellenőre azt is bemutatta az érdeklődőknek, hogyan lehet megkülönböztetni például az ehető és a mérgező csiperkefajtákat. A tapasztalatok azt mutatják, ezeket sokan összekeverik, és a veszélyes példányokból is ételt készítenek. Ez pedig hosszabb távon súlyos egészségkárosodást okozhat, mivel a bennük lévő nehézfémek felhalmozódnak a csontokban, és idővel telítődik a szervezet.

Benkő Lajos szakellenőr (piros kabátban) arra hívta fel a figyelmet: a gyűjtött gombákat minden esetben be kell vizsgáltatni.
Fotó: Péter B. Árpád
Számos hasznos tippet adott ahhoz, hogyan lehet megkülönböztetni az ehető és a mérgező gombákat
Fotó: Péter B. Árpád

Az ehető csiperke néhány másodpercnyi mikrózás után kellemes gomba-, esetleg ánizs- vagy mandulaillatot áraszt, a veszélyesek viszont szúrós vegyszer-, festék- vagy tintaszagúak, fogalmazott a szakember.

Az igazán mérgező fajták, így például a gyilkos galóca vagy néhány őzlábgomba nem okoz rövid időn belül hányást, hasmenést, hanem csak 15-20 óra múlva jelentkeznek a tünetek, szinte azonnal megbénítva a májat és a vesét, s „ilyenkor már csak az ima segíthet”, tette hozzá. Éppen ezért életmentő, hogy a gyűjtött gombákat mindig bevizsgálja egy szakember.

Benkő Lajos kiemelte, a mostani esős időben a kertekben is sok a gomba, de fontos, hogy ezek ne rögtön a konyhába, pláne ne az ételbe, hanem előbb szakellenőrhöz kerüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában