féléves kihagyás után

2020.10.26. 10:00

Folytatódott a népzenei kurzus Nován

Palócföldi dudanóták és szatmári dallamok tanításával folytatódott az a népzenei kurzus, amit még februárban indított útjára a Csádé zenekar. Az oktatást a pandémiás időszak miatt hamar félbe kellett szakítani, s csak féléves kihagyás után, szeptemberben kezdődhetett újra.

Gyuricza Ferenc

Gubinecz Ákos (balról) a kezdő citerás csoport tagjaival Fotó: Gyuricza Ferenc

A négyrészes kurzust a Csoóri Sándor Alap támogatásával szervezte meg a zalai népzenészekből álló Csádé együttes, s az első, februári foglalkozás helyszíne még Szécsisziget, az Andrássy–Szapáry-kastély volt. Azóta a technikai feltételek biztosítása miatt Novára került át a tanfolyam, így szombaton már a Gönczi Ferenc Művelődési Otthon adott helyet a programnak. A népi énekesekkel a Zeneakadémiát végzett, sárközi származású, de Székesfehérváron tanító Zsikó Zsuzsanna, a kezdő citerásokkal Gubinecz Ákos, a Csádé vezetője, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, míg a haladó csoporttal a Csongrád megyéből érkezett Dudás Klára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója foglalkozott.

Gubinecz Ákos (balról) a kezdő citerás csoport tagjaival Fotó: Gyuricza Ferenc

– Bár ez egy önálló kurzus, de mégis egy folyamat része, hiszen a jelenlévők többsége ott volt a nyári táborainkban is – mondta a kezdő citerás csoport tagjairól Gubinecz Ákos. – Többek között ennek is köszönhető, hogy viszonylag rövid idő, valamivel több, mint egy év alatt elértek egy középhaladó szintre a fiatalok, illetve a nap végére a népi énekesekkel kiegészülve egy dalkör által kísért

kamaracsoportot is ki tudtunk már alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában