Tanácsok

2020.10.07. 10:57

Előzzük meg a konyhatüzet! A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!

Pár nap leforgása alatt kétszer is tűzhelyen, illetve sütőben felejtett étel miatt riasztották a megye tűzoltóit.

zaol.hu

A hétvégén Keszthelyen, egy Móra Ferenc utcai lakóház fából készült melléképületéből gomolygott füst. Mint kiderült, a tulajdonos magára hagyta a gáztűzhelyen készülő húst, ami a melegítés közben odaégett. A helyi hivatásos tűzoltók a kiérkezés után az edényt eltávolították a tűzhelyről, majd átszellőztették az ingatlant. Hasonló jelenetek zajlottak le kedden Zalaegerszegen is: egy Platán sori társasház első emeleti lakásában a sütőben felejtett étel okozott riadalmat. Mivel az ingatlanban szintén nem tartózkodott senki, a megyeszékhelyi lánglovagok csak az ablakon keresztül tudtak bejutni, majd szellőztetni.

Mindkétszer csak a gyors tűzoltói beavatkozásnak volt köszönhető, hogy komolyabb kár nem keletkezett. A tapasztalatok azt mutatják: az ilyen jellegű tűzeseteknél minden esetben emberi gondatlanságról beszélhetünk. Évente több alkalommal fordul elő megyeszerte, hogy a lakástulajdonosok főzés közben ételt felejtenek a tűzhelyen, közben pedig elalszanak, vagy éppen távoznak az ingatlanból. Ez a figyelmetlenség egyben komoly veszélyforrást is jelent, amit kis odafigyeléssel meg lehet előzni!

A jellemzően társasházi lakásokban előforduló hasonló esetek nagy részben középmagas lakóépületekben keletkeznek, ahol a füst, tűz a lépcsőházat elárasztja és a többi lakóban nagy riadalmat kelthet. A tűzoltók ezekben az esetekben a zárt lakásba is behatolnak, annak érdekében, hogy minél előbb meg tudják fékezni a lángokat és azok ne okozzanak kárt a szomszédos lakásokban.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért nyomatékosan kéri a megye lakosságát, hogy mindig győződjenek meg arról, hogy a készítendő étel a lakás elhagyását követően nincs kitéve hőhatásnak, és ellenőrizzék, hogy nem ég-e a gázláng vagy a villanytűzhely kikapcsolt állapotban van. Ezzel a kis odafigyeléssel komoly káresetektől, személyi sérülésektől óvhatjuk meg magunkat és embertársainkat is!

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek:

  • A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
  • Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
  • A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, érdemes hőálló alátétet használni!
  • Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
  • A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
  • Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
  • Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában