Élőben jelentkeztünk az ünnepi közgyűlésről

2020.10.22. 10:15

Mányoki Attila lett Zalaegerszeg új díszpolgára (videó) – Frissítve

A város díszpolgárává avatták Mányoki Attilát. A Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett hosszútávúszó Balaicz Zoltán polgármestertől és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkártól vette át a kitüntetést a csütörtöki ünnepi közgyűlésen.

Varga Lívia, zaol.hu

Díjazók és díjazottak. Elöl (b-j) dr. Sipos Gyula, Horváth Attila, Mányoki Attila és Papp Gábor, hátul Pogácsás Tibor, Balaicz Zoltán és Vigh László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán méltatásában elmondta: a hazai és nemzetközi hosszútávúszás kimagasló alakja rendkívüli kitartása révén nem mindennapi eredményeket ért el, hiszen csak 18 olyan ember van a világon, köztük Mányoki Attila az egyetlen magyar, aki teljesítette a nyílt vízi úszók legkeményebb sorozatát, a hét kultikus tengerszoros átúszását. Példaértékű pályafutásával és kimagasló eredményeivel pedig szülővárosa, Zalaegerszeg hírnevét is öregbítette.

A városért dolgoznak

Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet kapott Horváth Attila, a Zrínyi Miklós Gimnázium címzetes igazgatója, aki 1981 óta az intézmény tanára, 1993-tól az idei esztendőig, 27 éven át pedig igazgatója volt. Ez idő alatt, hangzott el a méltatásban, a nagy múltú iskola kiemelkedő helyet foglalt el a magyar köznevelési struktúrában, elért eredményeivel és sikereivel pedig rendre az ország legjobb iskolái között szerepelt.

Pro Urbe Zalaegerszeg díjjal ismerték el a Zala Megyei Rend­őr-főkapitányság munkáját is, a kitüntetést dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány vette át. Az, hogy Zalaegerszeg az egyik legbiztonságosabb város az országban, nagymértékben köszönhető a rendvédelmi szervek, a megyében és a városban dolgozó rendőrök kiváló munkájának, többek között ezért is élhetjük békében és nyugalomban a mindennapjainkat, fogalmazott Balaicz Zoltán.

Díjazók és díjazottak. Elöl (b-j) dr. Sipos Gyula, Horváth Attila, Mányoki Attila és Papp Gábor, hátul Pogácsás Tibor, Balaicz Zoltán és Vigh László Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Sport mecénása díjjal a Szerszámsziget Kft.-t tüntette ki a közgyűlés, az oklevelet Papp Gábor ügyvezetőnek adta át az önkormányzati államtitkár és a polgármester. A méltatás szerint a 2009-ben indult kft. hamar Zalaegerszeg meghatározó vállalkozásává nőtte ki magát. S a társadalmi felelősségvállalás jegyében mindig is fontosnak tartotta a helyi kulturális és sportélet támogatását: amellett, hogy a Hevesi Sándor Színház kiemelt szponzora, támogat több helyi sport­egyesületet és sportversenyt, ezek közül kiemelkedik a Szív Kupa, melyet az elhunyt zalai sportolók emlékére rendeznek meg minden esztendőben.

Az első említés

Az 1885-ös rendezett tanácsú várossá nyilvánítás 135 éves évfordulója jegyében megrendezett ünnepi közgyűlésen a kitüntetések átadásán túl is több lélekemelő pillanatot élhettek át a résztvevők. Ilyen volt, amikor dr. Gyimesi Endre, a város díszpolgára, korábbi polgármestere, a Zala Megyei Levéltár nyugalmazott címzetes igazgatója átadta Balaicz Zoltánnak a város első írásos említését tartalmazó 773 éves oklevelet, amelyet ezentúl a díszteremben elhelyezett vitrinben bárki megtekinthet. Az 1247-ben keletkezett dokumentumban, amely a város nevét még „Egurscug” formában említi, a veszprémi káptalan Zlaudus veszprémi püspökre ruházta át több Zala vármegyei plébánia, köztük a zalaegerszegi Mária Magdolna-templom oltárának jövedelmét.

A 773 éves oklevél tartalmazza Zalaegerszeg első írásos említését
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Új szimbólum születik

S a városnak új szimbóluma is született. Négy díszpolgár – dr. Hóbor Erzsébet, dr. Németh József, dr. Gyimesi Endre és Németh János – javaslatára ugyanis Zalaegerszegen is meghonosították azt a több száz éves európai hagyományt, miszerint a mindenkori városbíró vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában – jelképezve a település közösségét. A láncot Böjte Katalin ékszerész készítette, fő motívuma a zalai megyeszékhely címere és neve, de látható rajta Magyarország és Zala megye címere, továbbá Zalaegerszeg jelképnek számító épületei (a nagytemplom és a régi vármegyeháza), valamint a kiemelkedő dátumok, 1247 (az első írásos említés) és 1885 (a rendezett tanácsú várossá nyilvánítás időpontja). A kezdeményező díszpolgárok nevében Hóbor Erzsébet akasztotta a láncot Balaicz Zoltán nyakába. Ez mostantól jelképe lesz a beiktatásoknak is.

A polgármesteri lánc fő motívumai
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Lelkek és szívek közösségéből gyúrt városfalak

– Nekünk, zalaegerszegieknek örökre emlékezetes marad, amikor 135 éve rendezett tanácsú várossá vált településünk, és hivatalba lépett első polgármesterünk, Kovács Károly, akinek előrelátását és kitartó szorgalmát nagyra tartom – bocsátotta előre ünnepi beszédében Balaicz Zoltán. – Meglátta a lehetőséget, és hozzáértéssel, türelemmel, lépésről lépésre valósította meg az elképzeléseket.

Ami 1885-ben történt, nem volt előzmények nélküli. A város története nem akkor kezdődött és nem is az 1247-es első írásos említéssel, hisz az oklevél szerint akkor már kőből épült templom állt itt, vagyis az alapítás bizonyosan korábban történt, folytatta a polgármester. Zalaegerszeg, jelentette ki, nem „csinált város”, hanem olyan település, melynek nagy és dicső múltja van, büszke történelmére, és amely a vármegyeháza 1732-es megépítése óta hivatalosan is Zala megye székhelye.

– Amikor évről évre összegyűlünk, a lokálpatrióta kötődést éljük meg úja és újra. Az együttlét értelme nem pusztán az, hogy emlékezzünk, hanem az, hogy együtt mindig többre vagyunk képesek. Az út, amelyet választottunk, a közösség. Az összefogás pedig Zalaegerszeg talán legjellemzőbb tulajdonsága. Mindig a helyiek akarata lendítette előre a várost, és az itt élők ereje és tapasztalata ad választ a jelen kihívásaira is. Hinnünk kell Zalaegerszegben, hinnünk kell a szellem és a karok erejében, hinnünk kell a fiataljainkban és az időseinkben, hinnünk kell abban, hogy együtt többre megyünk.

Balaicz Zoltán leszögezte: a zalaegerszegieknek négy dolog kiemelten fontos – a család, az egészség, a munka és a biztonság. Mindezért valamennyien közösen dolgozunk, őrizve, erősítve ezeket az értékeket.

– Amíg hitünket, képességünket megőrizzük, nemcsak gazdag múltja, hanem békés, biztonságos, gyarapodó jövője is van városunknak – közölte Balaicz Zoltán, megjegyezve: csodálatos dolog, hogy éppen nekünk, Zalaegerszeg mai polgárainak jutott az a feladat és megtiszteltetés, hogy a 135 évvel ezelőtt jövendölt reményt beteljesítsük. Mi kaptuk meg azt a lehetőséget, hogy az elődeink által ránk hagyott örökség megőrzése mellett új lendületet adjunk a városnak. – De azt is megtanultuk a múltban élt zalaegerszegiektől, hogy nem elég falakat, intézményeket, utakat építenünk. A közösség megtartása fontosabb, hiszen csak az erős, összetartó közösség képes megóvni mindazt, amit a Jóisten kegyelméből magunkénak tudhatunk. Nem a kő és a tégla képes oltalmazni bennünket, hanem a lelkek és a szívek közösségéből gyúrt város falai.

Erő a közösségben

Zalaegerszeg további fejlődésének záloga, hogy az itt élők a városvezetőkkel közösen munkálkodjanak a siker érdekében, fogalmazott Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Hozzátette: bármilyen fejlett is a technika, a klasszikus emberi értékekre és a közösség erejére mindig szükség lesz.

Pogácsás Tibor: A város előtt fényes jövő áll
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Ma a város az ünnepi közgyűlésen a múltjára emlékezik, de ez nem visszafordulást jelent, hanem erőmerítést a jövő feladataihoz – mutatott rá az államtitkár, a kitüntetések kapcsán kiemelve: a példaképekre, akik létükkel, tudásukkal, habitusukkal mintát nyújtanak, ma is nagy szükség van. Mint hangsúlyozta: Zalaegerszeg előtt fényes jövő áll, hiszen a város és a kormány együttműködéséből számos lehetőség adódott s adódik, a sikerért azonban dolgozni kell. Az itt elindult technológiai fejlődés és a kormány családtámogatási programja azonban ­lehetővé teszi, hogy a fiatalok itthon maradjanak és hazajöjjenek, hiszen a zalai megyeszékhelyen nemcsak a biztos megélhetés, hanem a tudományos munka, a kitűnés, a kiemelkedés lehetősége is biztosított számukra.

Elhivatottság

A hagyományokhoz híven az ünnepi közgyűlésen a polgármesteri hivatal kiemelkedő szaktudással, szakmai tapasztalattal rendelkező, elhivatott köztisztviselőinek munkáját is elismerték. Farkasné Baki Márta (közgazdasági osztály), Hutnik Eszter (humánigazgatási osztály) és Simonné Tomori Bernadett (műszaki osztály) szakmai tanácsadó címet kapott, Nagyné Borda Katalinnak (adóosztály) és Vizsi Kornéliának (szociális és igazgatási osztály) címzetes főtanácsos címet adományoztak, Varga Miklós (önkormányzati osztály) munkáját pedig címzetes főmunkatárs címmel ismerték el.

Vigh László országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében sorra vette a megyeszékhely nagyberuházásait. Ezek kapcsán kiemelte: egy olyan város építésén dolgoznak, ahol jó élni és jó dolgozni. Ehhez, tette hozzá, köszöni mindenki támogatását. Az ünnep alkalmából levetítették a városról szóló új kisfilmet, amely Horváth Szilárd alkotása, s a résztvevők meghallgathatták ifj. Horváth Károly és együttese, a Zala Zenekar produkcióját is.

Élő bejelentkezésünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában