A klímastratégiáról egyeztettek

2020.10.28. 09:00

Eddig is voltak már fejlesztések, és jelenleg zajlik a zöldvárosprogram Lentiben

A város készülő klímastratégiájáról egyeztettek tegnap az önkormányzat és együttműködő szervezetek képviselői a városi művelődési központban.

Korosa Titanilla

Balról Horváth László, Dobozi Eszter és Musits Róbert, a klímastratégia kidolgozásában együttműködő cégek képviselői és Tótiván Endre, a Lámfalussy-iskola igazgatója Fotó: Korosa

Elhangzott, hogy a készülő dokumentum hozzájárul a nemzeti és nemzetközi, az éghajlatváltozás megfékezését, illetve a hatásaira való felkészülést célzó törekvésekhez. A tervezés jelenlegi szakaszában a várost érintő jelentős éghajlatváltozási problémakörök meghatározását és az azokból fakadó hatások áttekintését végzik el a szakemberek.

Balról Horváth László, Dobozi Eszter és Musits Róbert, a klímastratégia kidolgozásában együttműködő cégek képviselői és Tótiván Endre, a Lámfalussy-iskola igazgatója Fotó: Korosa

- Egy pályázat keretében készül el Lenti klímastratégiája – tájékoztatott Horváth László polgármester. – Településünknek is fel kell készülnie költséghatékony módon a klímaváltozásra, elsősorban a folyamatok enyhítésére és a káros hatások megelőzésére helyezzük a hangsúlyt, hiszen nem mi okoztunk a klíma jelentős mértékű változását, de hozzá tudunk tenni a problémák enyhítéséhez.

A helyi klímastratégia a megyeihez kapcsolódva a jelenlegi helyzet felmérése mellett megjelöli azokat az eseményeket, jelenségeket, amelyek Lentit is elérhetik, mint a hőmérséklet változása vagy a csapadékmennyiség ugrásszerű emelkedése bizonyos időszakokban, aminek hatására vízkárok jelentkezhetnek. A polgármester rámutatott, hogy utóbbira Lentiben is volt példa, emlékezzünk csak a 2014- es villámárvízre.

- A városban már több fejlesztés történt, mellyel igyekeztünk enyhíteni a káros hatásokat – folytatta. – Az elmúlt években elvégeztük több közintézmény energiahatékony megújítását, jelenleg zajlik a zöldvárosprogram, intenzív zöldítéssel, illetve a csapadékvizek helyben tartása is cél. A geotermikus fűtési rendszer kiépítése szintén beleillik a sorba, vagyis Lenti a maga kis eszközeivel már részt vesz a klímaváltozás kezelésében. A projekt, melynek keretében a klímastratégia készül, 2022 februárjáig tart, a megvalósításra 9,3 millió forint áll a város rendelkezésére. Emellett környezettudatos, szemléletformáló rendezvényeket tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában