lerótták tiszteletüket

2020.10.17. 07:00

Deák Ferenc máig példát mutat mindenki számára – Megemlékezések Zalában

Deák Ferenc, a haza bölcse születésének 217. évfordulóján Söjtörön és Zalaegerszegen is ünnepséget tartottak.

Jóna István, Mozsár Eszter

A zalaegerszegi Deák-szobornál tartott ünnepségen dr. Gyimesi Endre emlékezett meg a haza bölcséről

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Söjtör

Söjtörön az elmúlt három évben külsőleg és belsőleg is megújult a település közigazgatási alapegységének épülete. Év elején átalakították a hivatal belső tereit, irodáit.

A megújult söjtöri épületegyüttes
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Deák Ferenc, a haza bölcse születésének 217. évfordulóján a szülőházánál tartott rövid megemlékezés után a képviselők, a környező települések polgármesterei, helyi intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúzással emlékeztek meg a település szülöttéről. Teljes tudósításunk ITT érhető el.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a haza bölcsének 1879-ben emelt szobránál emlékeztek meg szűk körben Deák Ferencről. Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: a város egyik ikonikus helyén állnak, mivel a harminc évvel ezelőtt megalakult önkormányzati közgyűlés tagjainak első útja ide vezetett. A képviselők a Deák-szobornál fogadalmat tettek, hogy a nagy előd szellemiségét követve mindig a város érdekeit szolgálják.

A zalaegerszegi Deák-szobornál tartott ünnepségen dr. Gyimesi Endre emlékezett meg a haza bölcséről Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dr. Gyimesi Endre címzetes levéltár-igazgató – aki 16 évig volt Zalaegerszeg polgármestere s több évig országgyűlési képviselő – arról szónokolt, hogy a zalai születésű hazafi máig példát mutat mindenki számára. Nem törte meg Deák jellemét az önkény, megőrizte politikai és emberi integritását, képes volt arra, hogy véleménye irányadó, elfogadható és követhető legyen. Kikezdhetetlen személyes tisztesség, alkotmányos elkötelezettség és kompromisszumkészség tette őt a haza bölcsévé, hangzott el.

Az ünnepségen diákok működtek közre. Sárközi Máté zalai népdalcsokrot adott elő, Tóth Nóra Mikszáth Kálmán Deákról szóló anekdotáját olvasta fel. Bogdán Ramóna Szálinger Balázs-verset tolmácsolt. Ezt követően Sári Zsófia a Hazára találtam című dalt énekelte. Végül Zalaegerszeg önkormányzatának képviselői, Söjtör és Zalatárnok polgármestere, a Göcseji Múzeum munkatársai, az egerszegi törvényszék s a megyei jogász­egylet vezetője, a Deák-technikum és a Zrínyi-gimnázium igazgatója s a Deák-könyvtár vezetése elhelyezte koszorúját a szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában