ülés

2020.10.02. 07:00

Csupán ideiglenes a keret felfüggesztése Hévízen

Lezárult a magánszálláshelyek idei minőségfejlesztési pályázata, idén csaknem 100 szobakiadó használhatott fel 14 millió forintot kisebb beruházásaihoz, beszerzéseihez. A TDM egyesület által koordinált helyi kiírás elszámolása is a képviselők elé került a legutóbbi ülésen.

Péter B. Árpád

A képviselők úgy döntöttek, most is támogatják a felsőoktatásban tanulókat Fotó: ZH Archívum

Az önkormányzat évek óta biztosítja ezt a lehetőséget a kisebb szállásadóknak, akik az általuk befizetett idegenforgalmi adó 50 százalékát fordíthatják fejlesztésekre. A testület most úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti a helyi finanszírozású rendszert, ugyanis a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán mintegy 300 hévízi szálláshely nyert idén szobánként 1-1 millió forintot, így az e szektorban dolgozók jelentős beruházásokat hajthatnak végre 2020 végéig, adott tájékoztatást Papp Gábor polgármester.

Az erre a célra rendszerint elkülönített évi 16 millió forintot a járványhelyzet következtében kialakult gazdasági helyzetben most más célokra fordítja az önkormányzat, ám a városvezető hangsúlyozta, terveik szerint a döntés – amit egyeztettek a szobakiadók szövetségével és a TDM egyesülettel is – csupán egy évre szól, a későbbiekben ismét biztosítják ezt a lehetőséget.

A képviselők úgy döntöttek, most is támogatják a felsőoktatásban tanulókat Fotó: ZH Archívum

A testület foglalkozott a gyereklétszám alakulásával és a későbbiekben indítható óvodai csoportokkal is. A népességi adatokból jelenleg az látszik, hogy az egregyi óvodából a 2021-22-es nevelési évre gyakorlatilag „elfogynak” a fiatalok, így a korosztályt a folyamatosan korszerűsített, modern Sugár utcai intézmény is képes kiszolgálni, ellátni.

Végső döntést azonban nem hoztak a képviselők, ez egyelőre előrejelzés, javaslat, fogalmazott Papp Gábor, hozzátéve, mielőtt jövőre határoznának az indítható csoportokról, megvizsgálják a beiratkozók és a nyugdíjba vonuló dolgozók számát, vagyis az igényeket és a lehetőségeket.

Hévíz idén is csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez, ami azt jelenti, hogy a város felsőoktatásban tanuló hallgatóinak – szociális, rászorultsági szempontok alapján – az állam által biztosított havi ötezer forintot megduplázzák, vagyis a maximális összeget adják. A pályázatot elnyerő egyetemisták így egy tanévben összesen 100 ezer forinthoz juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában