elnököt is választottak

2020.10.03. 10:00

30 éves a Zalai Falvakért Egyesület – Közösen tevékenykednek a vidékért

Idén 30 esztendős a Zalai Falvakért Egyesület. A közelmúltban tisztújító közgyűlést tartottak, ahol az eddigi titkárt, Szeder-Kummer Máriát választották elnöknek.

Mozsár Eszter

A nemrég elnöknek választott Szeder-Kummer Mária 27 éve csatlakozott az egyesülethez Fotó: Katona

Fotó: © Katona Tibor

Közösen a zalai vidékért! – ezzel a gondolattal és elköteleződéssel 1990 februárjában tizenkilenc jogi és tizennégy magánszemély megalapította a Zalai Falvakért Egyesületet. A társadalmi változások arra ösztönözték őket, hogy küldetésüket, a közösségek aktivitásán, összefogásán alapuló vidékfejlesztést a nagyvilág is megismerje. Céljuk a vidéken élő lakosság életfeltételeinek javítása.

A nemrég elnöknek választott Szeder-Kummer Mária 27 éve csatlakozott az egyesülethez Fotó: Katona

– Huszonhét évvel ezelőtt csatlakoztam az egyesülethez. Annyira megfogott a tagok tenni akarása, hogy azóta sem gondolkodtam másban. 1994-ben nyolc falu bevonásával elindítottuk a falugondnoki szolgálat modellprogramját, 2000-ben megalakult a tagozat és munkába álltak az első térségmenedzserek, akik a kisvárosok és a falvak közös ügyeit koordinálják. 2004-re 90 helyen működött a szolgálat, ma már 150 településen vagyunk jelen – emlékezik a kezdetekre Szeder-Kummer Mária. – Feladataink leginkább a területfejlesztés, a falugondnoki hálózat működtetése, az esélyegyenlőség, a civil hálózatok kiépítése. Az Önkéntes Központ Alapítvánnyal és a Holland Királyság Nagykövetségével való együttműködés segítette felismerni az önkéntességben rejlő erőforrásokat, így 2006-ban megnyitottuk Zalaegerszegen a Regionális Önkéntes Központot. Fontosnak tartjuk, hogy a kis falvak közösségei, szervezetei legyenek felkészültek az önkéntesek fogadására, a közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok értelmes feladatokba történő bevonására. Évek óta fogadunk amerikai egyetemistákat, akik angolt oktatnak és kultúrájukat ismertetik a helyiekkel. A civilek együttműködését a Köztámháló és a Spiritusz programunk segítette. Küldetésünk ma sem változott: mindig van egy közösségi ügy, amit felkarolunk és megvalósítunk. A falvak keressék meg azokat az egyéni erőforrásokat, amire építeni tudnak. Elődöm, Guitprechtné Molnár Erzsébet továbbra is segíti munkánkat.

A Zala Falvakért Egyesület jelenleg 296 tagot számlál, közülük 147 önkormányzat. Tavaly elkészítették a falugondnoki alapképzés tananyagát, s elindították a Tájházak útja nevű, szlovén–magyar határon átnyúló programjukat, amelynek a vidéki hotelek és tájházak közös turizmusfejlesztése a célja. 2020-ban közösségi felméréseket végeznek szlovén, szlovák, erdélyi, mezőségi és zalai falvakban, valamint a madárvédelemért emelnek szót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában