fejlesztés

2020.09.01. 13:18

Valósághű körülmények között gyakorolhatnak az átadott skill-laborban Zalaegerszegen

A gyakorlati oktatás fejlesztését szolgáló skill-labort adtak át kedden a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Arany Gábor

A skill-laborban Mádl Andrea (balról) dr. Riba ádám, Vigh László, dr. Halász Gabriella, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A rendezvényen elhangzott, miszerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ a debreceni, pécsi és a szegedi tudományegyetemmel partnerségben hozza létre az országos skill-laborhálózatot. A 8 milliárd forint értékű fejlesztés egyik eleme, hogy a három egyetem mellett 16 megyei oktató kórházban alakítanak ki skill-labort. Ezek egyike a kedden Zalaegerszegen átadott, amelyet a rendelőintézet negyedik emeletén alakítottak ki 150 négyzetméteren, helyet adva egyebek mellett műtőnek, demonstrációs teremnek.

A skill-laborban Mádl Andrea (balról) dr. Riba ádám, Vigh László, dr. Halász Gabriella, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A skill-labor olyan, szimulációs eszközökkel felszerelt, a valósággal megegyező körülményeket biztosító interaktív oktató hely, ahol az egészségügyi szakdolgozók orvostanhallgatók sajátíthatják el a diagnosztikus, terápiás, valamint életmentő beavatkozásokat. Mindezt kockázatmentesen, hiszen betegek helyett élethű modellek a páciensek mégpedig felnőttől a koraszülött méretig. A megyei kórház a skill-labor kialakításához közel 57 ezer darab, 150 féle típusú eszközt kapott, és a projekt részeként 22 instruktor képeztek ki.

Dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója kiemelte, az iskolából kikerülő fiatal ápolók, orvosok szakmai szocializációjában is fontos szerepet kap a skill-labor, amelynek irányítása dr. Oroszlánné Pilipár Krisztina, valamint dr. Riba Ádám feladata.

A skill-labor-projektről szóló tájékoztatóból kitűnt, hogy az oktató kórházak már 2019 óta tartanak készséget átadó képzéseket, ahol az alapszintű újraélesztést, lumbálpunkciót, vénabiztosítást oktatták. Ezeken 15 ezernél többen vettek részt, közülük kétezren a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Az átadáson Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszönetet mondott a kórház kollektívájának a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásért. Külön kiemelte dr. Halász Gabriella főigazgató, valamint Mádl Andrea gazdasági igazgató folyamatosan végzett munkáját, akik az egészségügy kormányzat, a megye és az országos vezetés töretlen bizalmát élvezik _ cáfolva ezzel minden híresztelést. Arról is szólt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma nem jár a tavaszihoz hasonló általános korlátozással, ez csak a fertőzéssel érintett személyekre vonatkozik majd, adott esetben ez lehet egyetlen intézményre, vagy azon belül egyetlen osztályra elrendelt karantén.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában