A menetet huszárok vezették

2020.09.25. 10:00

Szüreti ünnep énekkel, muzsikával Kehidakustányban

A múlt héten egy határon átnyúló pályázat elemeként szerveztek szüreti ünnepet a településen – számolt be szerkesztőségünknek Gergely János pajtagazda.

ZH

A szüreti felvonulást a lovas huszárok vezették

Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

A szervezők remélték, hogy sem az időjárás, sem vírushelyzet nem gonoszkodik velük, s feleleveníthetik azt a néhány éve már nem gyakorolt hagyományt, amely a szüret időszakát hivatott köszönteni jókedvvel, énekszóval mókázással, kacagással. A falu lakói örömmel értesültek az eseményről, és szívesen jelentkeztek a rendezvényt felvezető felvonulásra. A menetet a huszárok vezették, mögöttük feldíszített hintón a kisbíró és az ifjú pár vonult, aztán lovas kocsikon, traktorokon, kerékpárokon maskarába öltözött férfiak, asszonyok gyerekek énekeltek harmonikaszó kíséretében. Több helyen a kisbíró kidobolása és kikiáltása tudatta az utca bámészkodó nézőivel a vidám híreket.

Hamarosan benépesedett a Kehidakustányi Tájház és Hagyományőrző Mariska udvar környék, hiszen a menet itt ért véget, s a program itt folytatódott.

A szüreti felvonulást a lovas huszárok vezették
Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

Kezdetnek az érdeklődők megnézhették a település turisztikai értékeit bemutató kisfilmet. Azután helyi termelők mutatták be termékeiket, lehetőséget adva a kóstolásra is. Farkas Tamás finomabbnál finomabb mézeit, Zsankó Norbert házias ízű mangalicatermékeit és Cserép Róbert különleges sajtjait örömmel fogadták a látogatók.

A Pajtaszínházban a Bókaházi Bokréta Hagyományőrző Egyesület vidám jeleneteinek és a Kehidakustányi Pajtások Pletykás asszonyok című népi komédiájának tapsolhatott a közönség. Aztán egy igazi szüreti pörkölttel, egy-egy pohár óborral és helyben készült szörpökkel vendégelte meg a látogatókat a rendezőség. A vacsora után a szüreti vigadalomban Németh Lajos és Németh Norbert harmonikások húzták a talpalávalót, és kísérték a dalolni vágyókat.

– Pajtagazdaként igyekeztem feszes tempóban, humorral fűszerezve levezényelni a mintegy 7 órás programot, figyelve arra, hogy a higiéniás szabályokat maradéktalanul betartsák – mondta végezetül a beszámolót beküldő Gergely János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában