Második hullám

2020.09.08. 14:00

Szentmisén is elővigyázatosan: a magyar katolikus egyház kérései a hívekhez

Maszkhasználatot, valamint a legalább 1,5-2 méteres biztonsági távolság fokozott betartását kéri a hívektől a templomokban a magyar katolikus egyház. A koronavírus-járvány második hullámának megjelenése miatt a püspöki konferencia közleményt adott ki.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Gyuricza Ferenc

Ebben elsőként arra hívják fel a figyelmet, hogy – miután a járvány direkt módon, cseppfertőzéssel terjed tovább – betegség tüneteit mutató személy ne vegyen részt a szentmiséken és az egyéb közösségi alkalmakon. Mellőzni kell továbbá a kézfogást, az áldoztatás pedig továbbra is kézbe történik, ezért mind a papoktól, mind a hívektől kézfertőtlenítést kérnek az áldoztatás megkezdése előtt. A gyóntatás továbbra is lehetséges, ám azt lehetőség szerint jól szellőző helyiségben vagy szabadtéren célszerű elvégezni, ugyancsak maszkhasználat mellett, illetve a gyóntató és a gyónó közötti megfelelő távolság betartásával. A szenteltvíztartók használatát viszont továbbra sem javasolja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, így azok kiürítésére szólították fel a papokat, illetve azt is kérik, hogy perselyezés a szentmisék végén történjen.

Dr. Székely János is a rendelkezések betartását kéri
Fotó: GyF

A rendelkezés a templomok mellett az egyházi intézményekre és plébániákra is kitér, itt ugyancsak a kézfertőtlenítési lehetőség fokozott biztosítására és a folyamatos szellőztetésre hívják fel a figyelmez.

A házi betegellátást – amennyiben nem Covid–19-­fertőzésről van szó – engedélyezi a papok számára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, ám a látogatások alkalmával mind a maszkhasználatot, mind a kézfertőtlenítési lehetőséget szigorúan megkövetelik. Ha koronavírustól szenvedő beteg kér lelkipásztori ellátást, azt csak a külön kijelölt, arra engedéllyel rendelkező személy végezheti. Az idősotthoni ellátásban minden egyes esetben az illetékes helyi hatóság által kiadott járványügyi rendelkezéseket kell iránymutatónak tekinteni – fogalmazott a közleményben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában