Koronavírus Zalában

2020.09.16. 15:00

Ne a kényelmi szempontok domináljanak! – Dr. Varga László a maszkviselésről

Kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés alapjául szolgáló maszkviselés még mindig jelentősen megosztja a társadalmat. Megkérdeztük dr. Varga Lászlót, Zalacsány körzeti háziorvosát, hogy mi erről az álláspontja. Ezenkívül az influenza elleni védőoltásról, valamint az immunerősítésről is érdeklődtünk.

Ujvári Klaudia

Dr. Varga László

Forrás: zaol.hu

Fotó: Ujvári Klaudia

Maszkviselés

Dr. Varga László szerint vannak, akik saját teóriákat dolgoztak ki a maszkkal kapcsolatosan.

- Gyakorlatilag önmagát is védi vele az ember, de a környezetét szintén. Csak tudni kell azt, hogy vannak például olyan tüsszentések, amelyek nem befolyásolhatók. Hogyha egy légtérben szabadon tüsszentek, akkor méterekre képes szétszóródni a lehetséges vírus – mutatott rá arra, hogy maszkviseléssel a hasonló esetek előfordulása máris kiküszöbölhető. – Egy nagyon régi ismert tény, hogy akik a legjobban vigyáztak arra, hogy a környezetükben ne jöjjön létre fertőzés, azok a sebész kollégák. Az operációs időszak kezdetétől számítva, legalább 100-150 éves tapasztalattal a hátuk mögött: szintén maszkokat hordanak.

Így kell helyesen!
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

- Nem tartom jónak, hogy a mai hétköznapok emberei kényelmi szempontok alapján ezt elvessék vagy felülbírálják – hangsúlyozta a háziorvos.

https://www.zaol.hu/eletstilus/sokan-meg-mindig-rosszul-viselik-a-maszkot-4504868/

Influenza elleni védőoltás

Az influenza elleni védőoltás a szokásoknak megfelelően október elején, közepén érkezik. Egy felelős országos szakember úgy fogalmazott, hogy akik ismétlésszerűen beadatják az influenza elleni védőoltást, egy komoly influenzajárvány időszakában sokkal nagyobb védettséggel bírnak.

- Január, február körül döntik el, hogy mely oltóanyagok kerülnek bele, milyen vírusra lesz hatásos az a védőoltás, amelyet októberre állítanak elő – ismertette az oltóanyaggal összefüggő tudnivalókat, majd kitért arra, hogy kiknek ajánlott a védőoltás. – A 60 év felettieknél mindenképp javasolt, illetve mindazoknál, akiknek krónikus légúti betegségei, vagy azokhoz társuló keringési gondjaik vannak. Abban az esetben is, ha éppen diabéteszes megbetegedésben szenved, vagy valamilyen immunhiányos, krónikus vesebetegről van szó. Megvan a célcsoport, akik térítésmentesen kapják az influenza elleni védőoltást.

Előfordultak olyan esetek, amikor megkapták, de mégis megbetegedtek.

- Arra nincsen kontroll, ha esetleg nem kapta volna meg az oltást, akkor mennyire lett volna beteg. Két hétig általában nem hat, addig épül fel ugyanis a védelem. Azon belül, ha elkap egy vírust, akkor nincs különbség a védettségben azok között, aki kapott oltást, vagy sem. Akinek hőemelkedése van, vagy már hurutos, akkor nem kell beadni, ennek megfelelően fontos a megelőzés, mert akkor kisebb a valószínűsége, hogy belecsúszik. Viszonylag kevés szövődménnyel jár. Amikor beadják, egy kis fájdalom, duzzanat előfordulhat, de igazán komoly mellékhatással a 34 éves háziorvosi pályámon nem találkoztam – tájékoztatott dr. Varga László.

Elmondása szerint januárban megfigyelhető egy úgynevezett „második csúcs”, amikor az emberek, akik nem döntötték még el, hogy beadatják maguknak ezt a védőoltást, még egyszer nekifutnak.

Immunerősítés

Ősszel különösen fontos, hogy növeljük szervezetünk védekezőképességét. Ennek legkézenfekvőbb módja az immunerősítés.

- A bíbor kasvirágot (Echinacea purpurea) az indiánok gyógyszerként használták. Ennek a gyógynövénynek, és a felhasználásával készült készítményeknek tényleg immunerősítő hatásuk van, ahogy a kakukkfüves kanalas orvosságnak is. Ezek akkor használnak igazán, amikor a beteg, hurutos ember 10 napig szedi őket, mivel nem lehet hetekig, hónapokig – világított rá az alkalmazási módozataikra.

A bíbor kasvirág sokoldalúan alkalmazható
Fotó: Shutterstock

A védettséghez még alapvető táplálkozási és életviteli normák is kapcsolódnak.

- Naponta 300-400g nyers, vagy párolt zöldséget ajánlott fogyasztani, emellett napi 30-40 percet aktív mozgással (erőltetett gyaloglás, biciklizés, kocogás) kell tölteni a szabad levegőn. Ezek nem összevonhatók, az a jó, ha naponta teszi meg valaki! Szerintem senki se akarjon fogyókúrázni, amikor olyan periódus jön, ami esetleg fizikálisan jobban megviseli a szervezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában