Megújuló energia

2020.09.09. 09:00

Naperőmű épült Zalaapátiban is

Összesen 45 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt meg nem haladó, úgynevezett fotovoltaikus kiserőművet épített két régióban az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. Az egyik helyszín a zalai település.

Péter B. Árpád

A naperőművek a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is hozzájárulnak

Fotó: illusztráció/MTI

A társaság arról adott tájékoztatást, hogy 21 kiserőmű a Tiszántúlon, 24 pedig a Dél-Dunántúlon épült, részben uniós támogatással. Ennek eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagosan több mint 100 ezer gigajoule-lal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyisége pedig évi mintegy 30 ezer tonnával csökken Magyarországon. A Tiszántúlon például Fehérgyarmaton, Kisvárdán, Mátészalkán és Püspökladányban épült ilyen kiserőmű, a Dunántúlon pedig Barcson, Bonyhádon, Pakson, Pécsett és egyetlen zalai helyszínként Zalaapátiban.

A naperőművek a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez is hozzájárulnak
Fotó: illusztráció/MTI

Az MVM-csoport országosan 110 naperőművet épít, amelyek összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt. Ezek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek, amely mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamos­energia-szükségletét fedezi. Az MVM azt is fontosnak tartja, hogy a naperőművek létesítésével hozzájárulhat a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.

A naperőművek telepítésével és rendszerbe állításával csökkenthető a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, s nő a környezetbarát megújuló energiaforrások aránya, ami fontos célkitűzése a Nemzeti energia­stratégiának, illetve az építéseket támogató Környezeti és energiahatékonysági operatív programnak (KEHOP).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában