Töretlen hittel

2020.09.03. 12:00

Kiválóan helytálltak az alapellátásban dolgozók Nagykanizsán

Szerdán késő délután került sor a Honvéd Kaszinóban a Nagykanizsai Egészségügyi Alapellátási Intézmény hagyományos Semmelweis-napi ünnepségét, melyen elismeréseket is átadtak.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Kiss Judit háziorvos a díszoklevelét veszi át Balogh László polgármestertől

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az alapellátásban dolgozó háziorvosokat, fogszakorvosokat, ápolókat és védőnőket, adminisztratív, illetve technikai dolgozókat Stimeczné dr. György Bernadette, az alapellátási intézmény vezetője köszöntötte. A résztvevők a rendezvény elején egy perces néma főhajtással adóztak néhai kollégájuk, a nemrég elhunyt dr. Bencze Mária gyermek háziorvos emléke előtt, majd Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz és méltatta az egészségügyben dolgozók helytállását a pandémia kapcsán.

Cseresnyés Péter államtitkár az egészségügyben dolgozók helytállását méltatta. Mellette Stimeczné dr. György Bernadette intézményvezető látható Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Balogh László polgármester és Stimeczné dr. György Bernadette intézményvezető
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Balogh László polgármester beszédében úgy fogalmazott: az egészségügyben dolgozók gyakran kénytelenek „háborús” viszonyok között tevékenykedni, ennek ékes példáját láthattuk az elmúlt időszakban.

- Mostanság több évtized után rég nem látott jelenséggel, a járvánnyal ismerkedünk újra, amely azonban a hadászat nyelvezetét használja, ölti magára – szögezte le. – Az egészségügyben dolgozók pedig hivatásuk okán régről ismerik ezt a nyelvezetet. Azonban most az ellenség láthatatlan, legyőzése csak összefogással lehetséges.

Dr. Kiss Judit háziorvos a díszoklevelét veszi át Balogh László polgármestertől
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Stimeczné dr. György Bernadette, dr. Barna Gyöngyi háziorvos (az egyik kitüntetett) és Balogh László polgármester Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Varnava Charalambos ifjúságorvos évek óta Semmelweis-napi ünnepségek „előadója”. A szakember többek közt napjaink aktualitásáról, a koronavírusról, illetve a globális járvány kialakulása és a kínai orvosoknak a vírus megjelenésére adott reagálása közti összefüggésekről beszélt.

Ezt követően Stimeczné dr. György Bernadette adott pillanatképet a nagykanizsai egészségügyi alapellátás helyzetéről, az ágazat problémáiról, de beszélt a pozitívumokról is. Köszönetet mondott munkatársainak azért, hogy az elmúlt pandémiás időszakban addig kevéssé ismert és a mindennapokban nem használatos, a modern kommunikációs technikákra épülő módszerek alkalmazásával, magas nívón, megalkuvást nem ismerő hittel végezték a betegellátást. Arról is beszélt, hogy jelenleg egy háziorvosi, két gyermekorvosi és 3 fogorvosi körzet tartósan betöltetlen; a háziorvosok átlagéletkora pedig 61 év és több, mint 30 százalékuk már most is nyugdíjasként dolgozik tovább. Az intézményvezető köszönetet mondott a kormányzatnak az egyszeri, 500 ezer forintos juttatásért, melyet az alapellátási szakdolgozók is megkaptak, az önkormányzatnak pedig hogy a rendeletből kimaradt munkavállalók részére (Kanizsán 9 ilyen volt) saját költségvetéséből biztosította az említett támogatást.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A beszédek után elismeréseket adtak át az arra érdemeseknek: több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként díszoklevelet kapott dr. Hosznyák Judit fogszakorvos, dr. Barna Gyöngyi házi gyermekorvos, valamint dr. Kiss Judit háziorvos. Elismerték továbbá Illyés Erzsébet fogászati asszisztens, Leveli Attiláné, Fehér Barbara, Takó Ferencné és dr. Józan Attila Istvánné ápolónők, valamint Gelencsérné Szalai Mónika és Bocskor Eleonóra védőnők kimagasló szakmai munkáját. Nyugdíjba vonulása alkalmából több évtizedes kimagasló szakmai munkájáért elismerést vehetett át dr. Vass Tamás fogszakorvos és dr. Kertész Edit gyermekorvos. Végül, de nem utolsósorban egészségügyi szakdolgozói kamarai elismerésben részesült Marton Boldizsárné és Koószné Dobos Margit ápolónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában