népzenei örökségünk

2020.09.19. 16:00

Kétnapos konferencia Lentiben táncházzal, hangszerbemutatókkal

A népzenei örökség kutatása és digitalizálásra való előkészítése is szerepelt tegnap a Lentiben rendezett konferencia témái között. Mintegy ötven népi hangszert is megismerhettek a résztvevők.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A magyar-szlovén Folk Music Heritage programban zajló konferencián Horváth László polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Kovács Lajos projektmenedzser beszélt a 2018-as induláskor megfogalmazott célokról és az elért eredményekről. A program célja közös népzenei örökségünk összegyűjtése, feldolgozása, frissítése, archívumba rendezése és a digitalizált anyagból egy kutatási protokoll készítése volt. A projekt fontos eleme az idősebb Horváth Károly kutató által gyűjtött muravidéki népzenei anyag digitalizálása volt, és nagy hangsúlyt helyeztek a dalok visszatanítására is, e célból népzenei tábort tartottak nemrég általános iskolásoknak.

Fotó: Korosa Titanilla

Kovács Lajos hozzátette, hogy a projekt igazán fontos eredményének azt tartja, hogy itt lelkes gyerekek énekelték közösen a muravidéki és a magyar népdalokat. A konferencia első napján szlovén és magyar népzenészek, népzenekutatók adtak elő, köztük ifj. Horváth Károly népzenész, aki a digitalizálásról beszélt, dr. Fehér Anikó karnagy, népzenekutató pedig a népzene és a világzene kapcsolatát mutatta be. Érdekes színfoltja volt a programnak Birinyi József néprajz- és népzenekutatónak, a KÓTA társelnökének hangszeres bemutatója, melyen mintegy ötven népi hangszert szólaltatott meg saját, 1350 darabból álló gyűjteményéből. A szakmai program után a Harangláb népzenei együttes koncertezett a rendezvénytéren, majd táncház zárta a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában