Az avatón új csemegeszőlő-fajtát mutattak be

2020.09.07. 07:00

A Trianon-emlékpark a jövőnek épült Zalaapátiban

Felavatták a Trianon-emlékparkot, ahol helyet kapott a település által a diktátum 100. évfordulójára öntetett harang is.

Péter B. Árpád

Az emlékparkot és a haranglábat dr. Halász Zsolt jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Sifter Rózsa és Vincze Tibor avatta fel

Fotó: Péter B. Árpád

Az Apáti nevű települések találkozóján, a mementó átadásakor Vincze Tibor polgármester azt mondta: Trianont többféleképpen értelmezik, „egyet azonban mi magyarok leszögezhetünk, három dolog vezérelte az akkori nagyhatalmakat: a harag, a gyűlölet és a megtorlás, mi pedig nem felejtünk és emlékezünk”. Hangsúlyozta, a parkot a jövőnek építették és minden olyan magyar emlékére, aki Trianon miatt fizikailag és lelkileg sokat szenvedett.

Az avatáson dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja leszögezte: a múlt megtanított minket arra, hogy Magyarország akkor maradhat fenn, ha a legkisebb faluban és városban is megőrizzük magyarságunkat, hiszen egy nemzet csak a gyökereibe kapaszkodva maradhat erős.

– A magyarság számára a harang nemcsak a közösség lelke, hanem a nemzet emlékezete is egyben. A harangok történelmünk dicsőséges pillanataira emlékeztetnek, és a legfájdalmasabb tragédiáink idején is hozzájuk fordultunk vigaszért. 1920. június 4-én az ország minden templomában félreverték a harangokat, amelyek együtt sírtak a lesújtott és megcsonkított nemzettel – mondta dr. Sifter Rózsa.

Az emlékparkot és a haranglábat dr. Halász Zsolt jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár, dr. Sifter Rózsa és Vincze Tibor avatta fel
Fotó: Péter B. Árpád
Ismerkedés az apáti mézessel. Kocsis László professzor kóstolással egybekötött bemutatót is tartott a nemesítő birtokán

Hozzátette, a Trianon-emlékév számtalan sebet szakított fel, de „a magyar büszke és erős nép, s mindig előretekint”, ezért az elmúlt 10 év kormányzásának egyik sarokpontja a nemzetegyesítés volt, amelynek köszönhetően a csonka ország határain kívül rekedtek is idetartozónak érezhetik magukat.

A Trianon-emlékparkot Cséry Gergő plébános áldotta meg, aki fohászában azt kérte az Úrtól: „…jóságod adja meg, hogy mindenki, aki elhalad itt, szívébe vésse és el-elgondolkozzon azon, hogy szebb és igazabb jövőnkért nemzetünk mekkora áldozatot hozott, és hogy mekkora kincs az áldott béke”.

Az Apáti nevű települések találkozójára 11 település küldöttsége érkezett, amelyek, rövid bemutatkozásuk után, részesei voltak a délutáni kulturális forgatagnak. A rendezvénytéren valamennyi vendég megismerkedhetett a helyi nemesítésű, ellenálló új csemegeszőlő-fajtával, az apáti mézessel, amelyet Kocsis László professzor, agrármérnök nemesített s alkotott. A Zalaapáti határában lévő birtokon az érdeklődők később meg is kóstolhatták a már termő gyümölcsöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában