Aláírták a kontaktust

2020.08.14. 14:22

Zöldbusz program indult: nyolc várossal működik együtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium

A magyarországi elektromos buszközlekedés támogatására indított Zöldbusz programot felvezető Zöldbusz mintaprojekt nyitányaként az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyolc várossal kötött együttműködési megállapodást.

Arany Gábor

20200814 Zalaegerszeg Zala Zone Járműipari tesztpálya Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojekt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A kontraktust pénteken a ZalaZonei Járműipari Tesztpálya fogadóépületében írta alá dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyolc város képviselőjével. A mintaprojekt szeptember elsejével indul, és a szerződött településeken egy-egy hónapig mutatják be az utazóközönségnek is a károsanyag kibocsátása nélkül működő autóbuszokat.

 

A kormány azt a célt tűzte ki, hogy hazánk az európai uniós vállalással összhangban 2050-re klímasemleges országgá váljon. Ennek érdekében a Zöldbusz programban a következő 10 évben 36 milliárd forint támogatást nyújtanak a helyi közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok, illetve közszolgáltatók részére elektromos autóbuszok beszerzésére.

A Zöldbusz programban idén és jövőre elnyerhető 4,2 milliárd forintos támogatás kiosztását célzó pályázati felhívások október 15 én jelenik meg. A tízéves program célja az iparfejlesztés, miszerint szeretnék elérni, hogy a buszgyártásban legalább 60 százalék legyen a hazai hozzáadott érték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában