polgárőrök tábora

2020.08.06. 14:00

Utánpótlás a polgárőrségnek – Az ország minden részéről érkezetek fiatalok Gyenesdiásra

Idén is megyénk család- és ifjúságbarát Balaton-parti települése adott otthont az ország különböző részeiről összesereglett ifjú polgárőrök táborának. A július 27-től augusztus 8-ig tartó találkozón ezúttal is két turnusban kapott képzést a civil szervezethez tartozó közel kétszáz fiatal.

Fincza Zsuzsa

A zalai táborozók csoportja: Gáspár Karolina, Gáspár Klaudia, Nagy Evelin, Nérel Larissza, Barki Bence, Németh Viktor, Kovács Bence, Szekér Bálint, Kovács Krisztián, Bali Beáta, Takács Zalán, Cserkuti Máté, Márkus Máté és Sipos Krisztián Fotó: Fincza Zsuzsa

Nem változott az alapvető cél

A tábor fő szervezője és vezetője is zalai, Horváth Róbert, az Országos Polgárőr Szövetség ifjúsági, sport- és karitatív alelnöke egyúttal a Zala Megyei Polgárőr Szövetség vezetője is.

– Az ifjúsági tábor eredetileg az országos polgárőrnaphoz kötődött, az azt megelőző héten tartották mintegy felkészítő jelleggel, amit az ünnepségen az ifjú polgárőrök esküje követett. Az évek során a kurzus egyre népszerűbb lett, s kéthetessé vált a tábor, az első turnusban az ifjú, 14–18 év közötti, a másodikban a fiatal, 18–30 év közötti polgárőrök kapnak felkészítést – tájékoztatta lapunkat Horváth Róbert.

Az alapvető cél nem változott: kellő munícióval felvértezni a fiatalokat, hogy jól képzett utánpótlással gyarapodjon a polgárőrség. Mindkét hetet polgárőrnappal kezdték, a civil szervezet célkitűzéseiről, programjairól, s ezekben a fiatalok helyéről, szerepéről, különös tekintettel a saját korosztályuk körében rájuk váró feladatokról kaptak tájékoztatást. A honvédelmi napra a koronát az ország egyik legelitebb katonai alakulata, a Magyar Honvédség 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár bemutatója tette fel.

– A polgárőrképzés mellett további célunk erősíteni az ifjakban a haza iránti elkötelezettséget, ezért kellő hangsúlyt fektetünk a honvédelmi nevelésre és a rendészeti feladatok bemutatásra. Állóképességük javítása érdekében felvállaltuk az egészséges életmód népszerűsítését, és nem feledkeztünk meg az önvédelmi oktatásukról sem – mondta a táborvezető.

Kiemelt téma: a közlekedésbiztonság

Az idei tábor kiemelt programjának a közlekedésbiztonságot választották. A csütörtöki nap KRESZ-teszt kitöltésével indult, aztán irány a Balaton-part, ahol már várta őket néhány kerékpár és a Zala Megyei Polgárőr Szövetség mobil közlekedési parkja. Az ifjak Donáczy Dezső, a ZMPSZ közlekedésbiztonsági referense és Donáczy Dezsőné, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület tagja segédletével a gyakorlatban adtak számot a közlekedési szabályok ismeretéről és a kerékpárok biztonságos használatáról. A rendezvénysátor alatt szimulátorok segítségével robogók és személygépkocsik volánja mögé is beülhettek, és a közutakon előforduló veszélyhelyzetek megoldását gyakorolhatták.

A zalai ifjú polgárőröket a zalaegerszegi Ganz-szakközépiskola zömmel rendész diákjai képviselték. A fiúknak szinte kivétel nélkül az esti önvédelmi képzés jelentette a legnagyobb élményt, ami nem is csoda, hiszen a tréninget a GOW Egyesület Belügyminisztérium által akkreditált oktatói tartották, akiktől a hírhedten kegyetlen orosz harci technikából kifejlesztett „Systema” harcművészeti és önvédelmi fogásokat sajátíthatták el. A speciális GOWSystema könnyen tanulható, de roppant hatékony, a hagyományos alapokra építkező komplex konfliktuskezelési rendszert jelent. A cél első lépésként mindig a konfliktusok elkerülése, ha ez nem megy, a békés megoldása, ha pedig mindez kudarcot vallott, következik a hatékony önvédelem. A zalai ifjak nem pityeredtek el egy-egy keményebb fogástól, ütéstől, vagy ha mire észbe kaptak, már a földön nyekkentek. A lányok sem kímélték magukat, de elárulták, nekik a nőiesebb FitFight reggeli torna szimpatikusabb volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában