Van, aki online versenyez

2020.08.25. 07:00

Elkezdődött a Közép-európai Informatikai Diákolimpia

A Batthyány- gimnáziumban augusztus 29-ig tart a Közép- európai Informatikai Diákolimpia (CEOI).

Benedek Bálint

A résztvevők biztonságos távolságot tartottak egymástól a megnyitón is Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A CEOI a régió legfontosabb informatikai tanulmányi versenye, amit 1994 óta rendeznek meg a közép-európai országok, évente más-más, régión kívüli vendégország közreműködésével. Az idei diákolimpiát a Neumann Társaság, a kanizsai önkormányzat és az ELTE Informatikai Kara szervezi, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja. A verseny lebonyolítását a koronavírus-helyzet némiképp átalakította. A megnyitó előtt Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke elárulta: nyolc csapat a helyszínen vetélkedik, míg hat a világhálón keresztül kapcsolódik be a feladatok megoldásába.

A vendéglátó ország, tehát most hazánk két nemzeti válogatottal képviselteti magát, bennük két kanizsai fiatallal: a házigazda gimnáziumból a 12. osztályos Szente Péterrel és a 9.-es Németh Mártonnal.

 

A Medgyaszay Házban lezajlott tegnapi, ünnepélyes megnyitón dr. Benczúr András, az ELTE Információs Rendszerek Tanszék professor emeritusa, az informatikai kar professzora köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a középiskolások számára ez a néhány nap igazán nagy kihívásokat tartogat. Az informatika adta lehetőségek révén a diákolimpia a járványhelyzetben is kitűnően működhet, hiszen több ország diákjai így, biztonságosan online módon, a saját országukból dolgozhatnak a versenyen. Az értékelés pedig egy központi rendszeren keresztül történik.

A résztvevők biztonságos távolságot tartottak egymástól a megnyitón is Fotó: Szakony Attila

Balogh László polgármester beszédében emlékeztetett: egy új korszak megszületésének a jelképe e diákolimpia és elsősorban annak területe, az informatika, mely által azok a fiatalok kapnak lehetőséget a megmutatkozásra, akik várhatóan a jövőt formálják majd. A tehetségeink képességein és tudásán keresztül így beleláthatunk, hogy hol tart ma ez a meghatározó tudományterület, és hol tart a felnövekvő új generáció.

Végezetül Jobbágy László, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője lépett a mikrofonhoz. Szerinte a digitalizáció csúcsrendezvénye a CEOI, hiszen a legmagasabb szintű programozás ifjú képviselői találkoznak most Nagykanizsán. A digitális világban új munkahelyek jönnek létre, átalakul az élet és ebben nagy szerepük lehet a diákolimpián szereplő fiataloknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában