Meg nem eredt csemeték

2020.08.07. 07:00

Hamarosan megtisztítják a parkerdei területet

Tavaly ősszel 6700, javarészt őshonos facsemetét ültettek gyerekek segítségével a Zrinszki Alapítvány szervezésében a városi faültetési és klímavédelmi program keretében a megyeszékhelyi Parkerdőben.

Arany Horváth Zsuzsa

A tölgytörzs már balesetveszélyes Fotók: Pezzetta Umberto

A 2019 novemberében zajlott faállomány-növelés eredményét azóta a Parkerdőt használó – a Csács felé vezető kerékpárúton járó – biciklisek, családok, kocogók, kutyasétáltatók naponta figyelemmel kísérhették, s láthatták, hogy a talán egymáshoz túl közel ültetett csemeték egy része nem eredt meg. Szerkesztőségünkhöz is eljuttatott észrevételek jelezték, úgy látszik, a fűkaszálást nehézkessé tette a kialakult növénysűrűség, hiszen a csemetéket támogató karók között fűnyíró traktorokkal nem lehet közlekedni. Így most szomorúan elhanyagolt képet mutat Zalaegerszeg egyik tüdeje.

– A városi önkormányzat mint erdőgazdálkodó hosszú távú programot indított az erdők óvása, a fák számának növelése érdekében, ennek a részét képezte a parkerdei csemeteültetés – mondta érdeklődésünkre Székely Róbert, a polgármesteri hivatal földművelésügyi és erdészeti szakreferense. – Azzal mindig számolni kell, hogy nem mindegyik fa marad életképes, az erdőgazdálkodási tapasztalatok szerint egy hektárra legalább 10 ezret kell ültetni ahhoz, hogy a későbbi gyérítés után 500 felnőhessen. Ez esetben talán az ültetőgödrök sem voltak túl szakszerűek. A gépi kaszálás sosem javasolt a csemeték tövénél, megsértené a zsenge kérget, ott az úgynevezett 30 centiméteres átmérőt adó tányérozási eljárást alkalmazzák, amely a gyommentesítést és az esővíz gyökérzónához vezetését biztosítja. Erre az ősz folyamán fogunk sort keríteni, ahogy a meg nem eredt fák kiemelésére is. De augusztus végén is végzünk általános ápolási, tisztítási munkákat.

A tölgytörzs már balesetveszélyes Fotók: Pezzetta Umberto

Látható, tette hozzá a szakember, hogy a kocsányos tölgy, amely őshonos fa, sokkal nagyobb számban maradt meg a szóban forgó ültetés után a 60 hektáron elterülő Parkerdőben. Amelyet a Zala folyó jobb parti árterületén a vasúti töltés és a Felső-Válicka között alakítottak ki még az 1970-es években. Nyaranta általában négyszer kaszálnak a területen, az esőzésektől függően. Székely Róbert elmondta, a kis csemetéknek az idei tavaszi, nyáreleji aszály sem tett jót, és az őzek is megtalálták a friss „eleséget”.

Szóba került a parkerdei tisztáson 1979 óta álló „Fásítók, erdősítők fája”, a tormaföldei erdőből származó, 150 évesen kiművelt faragott tölgytörzs sanyarú sorsa is, amely már balesetveszélyt is magában rejt.

A tölgytörzs már balesetveszélyes
Fotók: Pezzetta Umberto

– Sajnos kikorhadt a belseje, darazsak költöztek bele, a rovarok eltávolításáról épp a napokban gondoskodunk – mondta a földművelésügyi és erdészeti szakreferens. – Az eltávolítását és pótlását már tervbe vettük, bár nem biztos, hogy ilyen szép nagy törzset találunk. A Kézművesek Háza fafaragói talán kérésünkre újraalkotják a fásítók munkáját jelző erdei tárgyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában