Korábban nem volt példa ilyen nagyságrendű beruházásra az egyház életében

2020.08.01. 07:00

Épül a reformátusok óvodája Nagykanizsán

A Dunántúli Református Egyházkerület első óvodájának építési munkálatai már gőzerővel zajlanak a Rozgonyi és a Hunyadi utca sarkán, a református templom, valamint a parókia szomszédságában.

Benedek Bálint

Hella Ferenc (jobbról) és Cseresnyés Péter megtekintette az építkezést, mely várhatóan a jövő év végére készülhet el Fotó: Gergely

Pénteken Hella Ferenc református lelkipásztor Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő társaságában tekintette meg az építkezést. A bejárást követően a helyszínen sajtótájékoztatót tartottak, ahol a református lelkipásztor bemutatta a projektet. Elmondta: a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja 2018-ban indult útjára, mely országos szinten 66 óvodát érint, közülük 47 helyszínen épül új, korszerű gyermekintézmény.

A 30 milliárd forintos állami támogatásból életre hívott projekt kiemelkedően fontos a Magyarországi Református Egyház számára.

– Korábban nem volt példa ilyen nagyságrendű beruházásra az egyház életében – folytatta Hella Ferenc. – Az anyagi ráfordítás egyben egy olyan befektetés mindannyiunk jövőjébe, amely számos értékkel gazdagítja majd közösségünk felnövekvő nemzedékeit is. A koronavírus érintette ezt a beruházást is, ezért kisebb csúszással kell számolni, de a jelenlegi tervek szerint a projekt 2021 végén fejeződik be. Kanizsán a Kiscsillag Református Óvoda közel 432 millió forintos ráfordítással épülhet meg 3 csoportban 75 kisgyermek számára, s közel 15 fő számára biztosíthat munkahelyet.

Hella Ferenc (jobbról) és Cseresnyés Péter megtekintette az építkezést,
mely várhatóan a jövő év végére készülhet el Fotó: Gergely

Bár az intézmény szeptemberig még nem készül el, de a református gyülekezeti teremben egy csoport 27 gyerekkel és pedagógusokkal már elkezdi az óvodai munkát.

Cseresnyés Péter ország-­gyűlési képviselő örül a beruházásnak, melynek köszönhetően újabb jelentős értékkel gazdagodik a város. Hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén a város közel 8 milliárd forintból fejlesztette az intézményeit. Azért, hogy az egyház ebben a tevékenységben fejlesztéssel részt vesz, köszönetet kell mondani.

– S nem úgy állni hozzá, mint ahogy dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNK! Egyesület önkormányzati képviselője – fogalmazott. – Az itteni beruházás kapcsán a járda felújításához kért támogatást az önkormányzattól a református egyházközség, a képviselő pedig nemtetszését fejezte ki emiatt, ilyen értelemben különbséget tett gyerek és gyerek között. Mert az ő érvelése szerint az egyházi fenntartású óvodába járó gyerek más, mint az önkormányzati intézményben nevelődő. Ez viszont nem jó felfogás, mindannyian a mi gyermekeink, s remélhetőleg azt a nevelést kapják, melynek révén kiegyensúlyozott felnőttekké válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában