finomság

2020.08.03. 07:00

A kerecsenyi lesz az új kalocsai? Őrölt pirospaprikával lépnek majd a piacra

Nem hiába ültettek több ezer tő boleró paprikát a település földjein. A különleges ízvilágú, édesnemes fajta abba a malomba kerül augusztus végén, amely a napokban érkezett meg Szerbiából a dél-zalai községbe.

Szabó Zsófia

Réti Alfréd polgármester az új paprikaőrlő malmot mutatja, amely a napokban érkezett meg Szerbiából. Fotó: Szabó Zsófia

Írásainkban rendszeresen beszámolunk azokról a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztésekről is, amelyekkel az alig több mint kétszáz lelkes község büszkélkedhet. A faluban a Start program révén több, mint 8 hektár földterületet művelnek meg. Nagyobb részt idényzöldségeket nevelnek, amelyeket piacokon, vendéglátóegységekben és helyben értékesítenek. A termények azon részét pedig, amelyet nem tudnak eladni, a falu saját savanyítóüzemében dolgozzák fel. Ezek által évente jelentős bevételre tesz szert a falu, amely már kétszer kapott belügyminisztériumi kitüntetést az ott zajló munkáért.

– Nem ülünk a babérjainkon, mindig igyekszünk új, a programhoz kapcsolódó korszerűsítéseket kitalálni, mivel fontos, hogy több lábon álljunk – ezt Réti Alfréd, Kerecseny polgármestere mondta. – A napokban érkezett meg a legújabb berendezésünk, egy elektromos paprikaőrlő malom, amelyben paprikát őrlünk majd augusztus végétől, szeptember elejétől, amint beérik. A Start program eszközbeszerzési keretéből vásároltuk, összességében több mint 3000 euróért a malmot. Újszerűnek tűnhet ez a fejlesztésünk a Dunántúlon, mivel hazánkban az Alföldön és Tolna megyében történik hasonló, nagyobb volumenű paprikaőrlés. Tavaly egyébként már kisebb tételben tettünk egy próbát: akkor kávédarálóban őröltünk paprikát, ám ez sziszifuszi és korántsem hatékony munka volt. Továbbá a darált paprika nem lesz ugyanolyan minőségű, mint az őrölt. Ezért idén nagyobbat álmodtunk, és beruháztunk egy igazi, malomköves őrlőre. Egyelőre még a berendezés összeszerelése zajlik. Nem sietünk vele, mivel jó pár hét, közel egy hónap, amire beérik a boleró paprika. Nem mellesleg a berendezés óránként 20 kilogramm paprika őrlésére képes – részletezte Réti Alfréd.

A berendezés olyan elven őrli az adott terményt, mint a régi malmok. A malomkövek porítják, majd kinyomják – az előőrlés után – még az olajat is a zöldségből, amitől szép színes és aromás lesz a paprika.

Réti Alfréd polgármester az új paprikaőrlő malmot mutatja, amely
a napokban érkezett meg Szerbiából. Fotó: Szabó Zsófia

Kerecseny polgármestere jelezte: terveik szerint idővel növelik érdeklődéstől, vásárlói igénytől függően az őrlésre szánt paprika

mennyiségét. Azaz nem „csak” pár ezer, hanem ennél jóval több, őrlésre alkalmas paprikát ültetnének. Egyedi köntösben, márkanévvel vinnék piacra a későbbiekben. Népszerűsíteni szeretnék majd a kerecsenyi őrölt paprikát. Ha ez sikerülne, újabb bevételi lehetőségeket kapna a dél-zalai falu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában