Sziszifuszi küzdelem a szeméttel

2020.07.03. 08:00

Valószínűleg a környék néhány lakója tekinti hulladéklerakónak az üres telket Nagykanizsán

Gyakorlatilag a városközpont szélén, egy Rákóczi utcai üres telken rengeteg kommunális és más hulladék halmozódott fel az elmúlt időszakban.

Horváth-Balogh Attila

A szemetet mostanra a telek tulajdonosai elszállíttatták, de sajnos, máris került újabb „ajándék” a területre

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az erjedésnek indult háztartási hulladék förtelmes bűzt árasztott heteken keresztül, a környéken élők „nagy örömére”. Az áldatlan állapotokra az érintett Rákóczi utcai telek előtt rendszeresen gyalogosan közlekedő Balogh István hívta fel a figyelmünket, aki a hulladékhalomból lakmározó patkánnyal találkozott a járdán a minap. A közelben lakó Horváth Andrástól megtudtuk: a terület fele önkormányzati tulajdon, a másik része pedig több magántulajdonosé. Mint arról e sorok szerzője a helyszínen meggyőződhetett: az önkormányzati részen minimális mennyiségű szemét volt és az sem rothadó állagú. A penetráns szagot árasztó háztartási hulladék a magántulajdonú ingatlanrészen halmozódott fel. A közelben lakó férfi elmondta: a magántulajdonosok egyszer már szállíttattak el innét hulladékot, s próbálták lezárni a területet farost lapokkal, de azokat ismeretlenek kidöntötték, elvitték és minden kezdődött elölről… Úgy véli, valakik a környékről választják a hulladékelhelyezésnek ezt a módját.

A szemetet mostanra a telek tulajdonosai elszállíttatták, de sajnos, máris került újabb „ajándék” a területre Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Úgy döntöttem, kamerát szerelünk fel a házunk utcafronti részére, mely révén folyamatosan szemmel tarthatjuk ezt a foghíjtelket, így talán könnyebben beazonosíthatók lesznek az „elkövetők” – tette hozzá Horváth András.

Dr. Borka Beáta, a polgármesteri hivatal közigazgatási csoportjának vezetője érdeklődésünkre azt mondta: a konkrét ügyről nem adhat tájékoztatást. Az viszont általánosságban megfogalmazható, hogy a környezetvédelmi ügyekben több hatóság is jogosult intézkedni: az országos, területi, járási környezetvédelmi hatóság és a települési önkormányzat jegyzője. Utóbbi akkor jár el lakossági bejelentés, vagy a közterület-felügyelet jelzése alapján, ha úgynevezett elhagyott hulladékról van szó, amit jogellenesen helyeznek el valahol.

Ebben az esetben, ha be tudják azonosítani a hulladék birtokosát, akkor arra kötelezik, hogy a közszolgáltatónak adja át a hulladékot. Azonban nem minden esetben derül ki a birtokos személye, ilyenkor a jegyző az adott ingatlan tulajdonosát kötelezi rá, hogy gondoskodjon a hulladék megfelelő elhelyezéséről. Amennyiben a hatósági határozatban foglalt kötelezettséget az érintett nem teljesíti, a kormányrendelet értelmében bírsággal is sújtható.

Eközben a magántulajdonosok gondoskodtak a szemét elszállításáról – de sajnos, küzdelmük reménytelennek tűnik, valakik már újra elkezdték oda hordani a hulladékot. Talán a térfigyelő kamera segít majd…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában