szemétkérdés

2020.07.08. 07:38

Nagykanizsán sokan betartják a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, de vécécsésze néha kerül a biohulladék közé

Nagyjából 500 tonna papír- és műanyaghulladékot gyűjtöttek be 2019-ben a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. szakemberei. Sajnos a biohulladék közé már került vécécsésze és más fürdőszobai csempedarab.

KanizsaTV

A dél-zalai városban már több, mint 15 éve elérhető a hulladékgyűjtés. sőt a város egyes pontjain házhoz menő, zsákos gyűjtés is rendelkezésre áll nem beszélve a sok szelektív szigetről. A Kanizsai TV kedden beszélgetett a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, aki elmondta a kanizsaiak 85 százaléka betartja a gyűjtés szabályait. Áfra Tamás azonban azt is hozzátette, a biohulladék már más kérdés.

- A komposzt között semmi keresnivalója nincs a háztartási szemétnek és a fürdőszobai csempedaraboknak – nyilatkozta a televíziónak.

Nagyon oda kell figyelni, hogy a válogatott hulladék ne keveredjen. Ködbaumné Farkas Beáta, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. környezetvédelmi csoportvezetője elárulta:

– Ürítést követően a kézi szortírozás történik a válogató csarnokunkban. Ami azt jelenti, hogy a zsákokat feltépjük és a dolgozóink pedig kiválogatják az anyagokat. A papír az rögtön bálázásra kerül, vegyes papírként. A műanyag hulladékot pedig anyagfajtákra és színekre kategorizáljuk. Ilyen például a színes és natúr fólia, natúr és kék PET-palack, illetve a vegyes. Válogatunk még tisztítószeres flakonokat, továbbá italos kartont is. Valamint kiszedjük az aludobozokat és egy mágneses szalag pedig a vas- és konzervdobozokat és egyéb vashulladékokat – nyilatkozta a Kanizsa TV-nek.

A különválogatott és bálázott szemét újrahasznosítókhoz kerül, sok marad hazai cégeknél, de van amely külföldre kerül.

Fotó: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában