adomány

2020.07.04. 16:00

Könyveket szállítottak Pacsa testvértelepülésére

Könyveket adományozott a zalai város önkormányzata a testvértelepülése, a csallóközi Kisudvarnok számára, a küldemény csütörtökön indult útnak.

Arany Gábor

Kelemen Tamás pacsai és Marczell Zoltán kisudvarnoki polgármester a könyvekkel

Fotó: pacsai önkormányzat

A zalai kisváros jegyzője, dr. Benedek Karolina által adott tájékoztatás szerint az ezerfős, 90 százalékban magyarok lakta szlovákiai testvértelepülés könyvtára éppen kialakítás előtt áll. A jelenleg a faluházban található gyűjteményük mindössze 350 kötetet számlál; szépirodalmi műveket, mesekönyveket, ifjúsági irodalmat kölcsönözhetnek az olvasók.

Kelemen Tamás pacsai és Marczell Zoltán kisudvarnoki polgármester a könyvekkel
Fotó: pacsai önkormányzat

Az állomány bővítését segítendő – a két önkormányzat által 2016-ban aláírt testvértelepülési együttműködésre tekintettel – a pacsai könyvtár állományából kivezetett ötszáz példányt adták át a kisudvarnoki könyvtár részére. A kötetek mindegyike magyar nyelvű, így ezzel is hozzájárulnak a határon túli magyarság anyanyelvének megőrzéséhez.

A Deák Ferenc Megyei Könyvtár az átadást nem kifogásolta. Az eredeti elképzelések szerint a köteteket február 24-én, a nemzetközi könyvajándékozás világnapján adták volna át, de a koronavírus-járvány miatt ezt el kellett halasztani. A következő években azonban erre a napra időzítik az újabb adományozásokat, mert eltökélt szándékuk a folytatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában