száz nehéz év tanulsága, hogy most sem lehet feladni

2020.07.24. 07:00

Eltökélték: gyűjtés indul a kanizsai trianoni emléktábláért

Gyűjtés indult annak érdekében, hogy elkészülhessen a trianoni tragédia 100. évfordulója alkalmából a Nagy-Magyarország- emlékműhöz tervezett emléktábla.

Horváth-Balogh Attila

A Polgári Kanizsáért Alapítvány a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulóján akarta elhelyezni az elcsatolt megyék címereit felvonultató gránit emléktáblát az Eötvös téren álló Nagy- Magyarország-emlékműnél. A tábla elkészíttetését dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő anyagilag is támogatta, így a költségek több mint fele, 2,4 millió forint már rendelkezésre állt.

A tábla állíttatója először azt kérte a közgyűléstől, hogy támogassa a megvalósítást a hiányzó 2 millió forinttal, ám a többséget adó Éljen VárosuNk! frakció ezt nem szavazta meg. Ezt követően az alapítvány pusztán a város tulajdonosi hozzájárulását szerette volna megkapni a tábla elhelyezéséhez, amit szintén elutasított az ÉVE-frakció. Ugyanis a kezdeményezők úgy döntöttek: a hiányzó 2 millió forintot gyűjtőakció révén teremtik elő. A törekvést segítendő, annak támogatására buzdít Facebook-profilján Cseresnyés Péter, aki úgy fogalmazott: száz nehéz év tanulsága, hogy most sem lehet feladni. Ezért arra kér mindenkit, akinek fontos a nemzet vagy Trianon ügye, és megteheti, az segítse az emléktábla felállítását. Illetve ezzel együtt annak a szellemnek a megőrzését, amely a polgári közösséget mindig is jellemezte.

Az államtitkár lapunknak elmondta: az emléktáblát mindenképpen az Eötvös téren, a Nagy-Magyarország-emlékműnél helyezik el; ha másképp nem megy, türelmesen várnak addig, amíg erre lehetőségük nyílik, és – ahogy fogalmazott – a gyűlölet helyett a józanság költözik a „szivárványkoalíció tagjainak fejébe”.

Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, az felajánlását „Trianon – Nagykanizsa” megjelöléssel a Polgári Kanizsáért Alapítvány Sberbanknál vezetett 14100134-40076349-01000004 számú számlájára juttathatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában