Az önkormányzat saját területet is hajlandó lenne felajánlani

2020.07.30. 11:30

Egyesületbe terelnék a terepeseket Söjtörön

Az önkormányzat szervezésében nemrég széles körű egyeztetést tartottak a polgármesteri hivatalban: a meghívottak arra keresték a választ, mit lehetne kezdeni a településen és környékén is igencsak megsokasodott offroados fiatalokkal.

Varga Andor

Könyves Gábor a társaság évek óta használt tanyáját mutatja. Nem sok aljnövényzet maradt… Fotó: Varga Andor

Könyves Gábor polgármester elmondta: az utóbbi hetekben hozzá is egyre több jelzés futott be a terepjárós, quados kártételekkel kapcsolatban. – A legfájdalmasabb és talán legkevésbé érthető eset a szőlőhegyi utakon történt – mesélte. – A tavasszal, 6,7 millió forintos pályázati támogatással valósult meg ezeken felújítás, ebben tettek nehezen helyrehozható károkat a fiatalok. Mindez pedig különösen érthetetlen azért, mert van érintett család, melynek pincéje fekszik az út mentén, tehát ezzel a saját birtokuk megközelítését is megnehezítették az elkövetők. Csupán azért, mert az ifjú sofőröknek valamiért örömet okoz, amikor a kipörgő kerekek alól szerte repül a por és a kavics

A fórum megszervezéséhez a végső lökést a területen illetékes egyik vadásztársaság, a pusztaszentlászlói székhelyű, a Válicka-völgyéről elnevezett tömörülés hivatalos megkeresése adta. Ennek elnöke, Varga Árpád azért fordult az önkormányzathoz, mert elmondása szerint nekik maguknak semmilyen eszközük nincs a fiatalok megfékezésére.

– Egyszer sikerült lámpával elvakítanom és így megállásra késztetnem egy krossz-motorost, de csupán annyit tehettem, hogy felhívtam a figyelmét, milyen zavaró, törvénytelen és veszélyes, amit az éjszakai erdőben művel – mesélte Varga Árpád. – Meghallgatott, de nincsen illúzióm arra nézve, hogy mennyire hatottak rá az általam elmondottak. Mi nem igazoltathatjuk, nem tarthatjuk vissza a helyszínen az offroadosokat, hatósági személyt pedig az erdőben nem lehet csak úgy „leakasztani”. Mezőgazdasági vállalkozóktól sok bejelentést kaptunk letaposott táblákról, melyekről a szemle során kiderült, hogy nem vadak, hanem vad terepjárósok voltak az elkövetők. Nem elhanyagolható az a zavarás sem, amit ezek a járművek az erdőt lakó szarvasokra, vaddisznókra, egyéb állatfajokra kifejtenek. Vadászat idején pedig rendkívül veszélyes, ha váratlanul feltűnik valaki a területen, hiszen egy eltévedt puskagolyó akár tragédiát is okozhat.

Könyves Gábor a társaság évek óta használt tanyáját mutatja. Nem sok aljnövényzet maradt… Fotó: Varga Andor

Varga Árpád hozzátette: a terepjárózás mellett ugyancsak hangsúlyosan megjelenő probléma a vadorzás kérdése. Persze a két csoport között nem teljes az egyezés, nem minden offroados rapsic és nem minden rapsic offroados, ám tagadhatatlan, hogy vannak, akik mindkét tekintetben elkövetnek törvénysértést.

A söjtöri jegyző, dr. Szabó Eszter a falu feletti szőlőhegyen nemrég lezajlott Nyitott pincék éjszakája rendezvényen saját tapasztalatot is szerzett az offroadosokkal való találkozásról: a rendezvény több békés résztvevőjével együtt hirtelen dübörgő autók között találta magát. Ez az élmény is „segítette” a jogi háttér felderítésében.

– Az érintett szülők egy részének eleinte az volt az álláspontja, hogy még mindig jobb, ha a gyerekek kocsma helyett autóznak kicsit, de azt hiszem, végül sikerült meggyőzni őket, hogy egy fiatal-, vagy pláne gyermekkorú személynek ez sem a legmegfelelőbb hétvégi szórakozás – mondta a jegyző. – Kezdve onnan, hogy ezek a sofőrök koruknál fogva még csak nem is vezethetnének ilyen járműveket. De szabályt sért az is, hogy ezek a kocsik kigördülnek a közútra, hiszen jelentős részüknek (egyébként éppen az azonosíthatóság megelőzésére…) nincs rendszáma, és nyilván műszaki vizsgán sem vettek részt. És mi van, ha egy ilyen jármű balesetet okoz, ha valaki megsérül? Vagy ha másnak nem is, de a vezetőnek baja esik? Akkor bizony kiskorú veszélyeztetése miatt a szülőnek is felelnie kell. De folytathatjuk a sort a sokszor igencsak jelentős károkkal, amik az önkormányzati utakban, a mezőgazdasági területekben, erdőkben estek.

A söjtöri képviselő-testület tagjai mellett a környékben tevékenykedő mezőgazdászok, a rendőrség, a helyi polgárőrség, illetve a Zalaerdő Zrt. képviselői is ott voltak a fórumon, ahol végül megoldási javaslat is született. Az érintettek nem akarják kategorikusan megtiltani az offroadozást a fiataloknak, ám szeretnék, ha mindez szervezett és ellenőrzött keretek közé kerülne.

– Horváth László képviselő, a söjtöri sportkör elnöke kapta a felkérést, hogy vegye fel a kapcsolatot az érintettekkel, és kezdeményezze terepjárós szakosztály létrehozását – árulta el Könyves Gábor. – Az önkormányzat arra is hajlandó, hogy valahol a saját területén pálya kijelölésére lehetőséget nyújt. Cserébe azt várnánk el, hogy az erdőkből, hegyhátakról, szántókról tűnjenek el ezek a terepjárók, quadok és motorok. Például abból az önkormányzati tölgyerdőből is, ahol a közelmúltban fedeztük fel a társaság már évek óta használt tanyáját. Tűzrakó hely, pad és asztal is áll itt, illetve persze pálya különféle tereptárgyakkal és akadályokkal az autóknak. Melyek az idők folyamán ebből az erdőből teljesen kipusztították az aljnövényzetet, a károk felszámolása biztosan nem lesz kis feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában