továbbtanulás

2020.07.25. 11:30

Alacsonyabbak a pontszámok, mint tavaly – A zalai felvételi eredményekről érdeklődtünk

A zalai képzési helyszínekkel is rendelkező felsőoktatási intézmények ponthatárairól, felvételi eredményeiről lapunk is tájékozódott.

Arany Horváth Zsuzsa, Horváth-Balogh Attila

Dr. Gelencsér András rektor (PE), Gál Balázs oktatási igazgató

Fotó: PE

A szeptemberben kezdődő új tanévben a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán 80 új hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait – jelentette be pénteken dr. Tóth-Kaszás Nikoletta kampuszigazgató, aki arról is beszélt: 2020 nem könnyű év a felsőoktatási intézmények számára.

- Ennek az az oka, hogy míg tavaly 112 ezernél is többen jelentkeztek a felsőoktatásba, addig idén csak 91.400 körül alakul ez a szám – magyarázta a kampuszigazgató. – A levelezős jelentkezési számok csökkentek jelentős mértékben, aminek az az oka, hogy ma már a felsőoktatásba való bekerüléshez kötelező az emelt szintű érettségi vizsga.

Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta, a PE Nagykanizsai Kampusz igazgatója
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Nyilvánvaló azonban, hogy ezekre a szakokra a 30 pluszosok jelentkeznek, akik még a régi típusú érettségi vizsgát teljesítették. Ezt a változást az intézmények többsége már megérezte, mi is, de a nappalis képzéseken így is közel a tavalyi számokat tudjuk hozni.

Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta azzal folytatta: az általános felvételi eljárás keretében az új tanévre 80 hallgatót vehetnek fel, így valamennyi nappalis képzésüket elindíthatják, melyeket szerettek volna.

– Úgy látjuk, hogy az idei ponthatárok kicsit alacsonyabbak, mint tavaly, valószínűleg ez is annak tudható be, hogy kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba – jelezte a nagykanizsai kampusz vezetője. – Természetesen voltak, vannak bizonyos kötöttségek: a felsőfokú szakképzésbe 240, az alapképzésekre pedig 280 pont alatt nem lehetett bekerülni. Ezen felül vannak olyan, elsősorban gazdasági szakok, melyek esetében a minimum ponthatárok államilag meghatározottak, esetünkben ilyen a turizmus-vendéglátás szak, melynél 400 pont alá idén sem lehetett menni. Akik most nem jutottak be felsőoktatási intézménybe, azoknak vigaszt jelenthet, hogy a pótfelvételi eljárás keretében már államilag finanszírozott helyekre is lehet majd jelentkezni. A nagykanizsai kampusz valamennyi képzése esetében van lehetőség ilyen helyekre bejutni a pótfelvételi keretében.

Dr. Gelencsér András rektor (PE), Gál Balázs oktatási igazgató
Fotó: PE

Az idei felvételi eljárásban a Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között, a 2020/2021 tanévben összesen 1425 hallgató kezdheti meg tanulmányait, hangzott el a veszprémi központú egyetem tegnapi tájékoztatóján. A legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment szak, a vegyészmérnöki, az anglisztika és a programtervező informatikus volt. A legmagasabb felvételi ponthatár (440 pont) az osztatlan angol nyelv és kultúra tanár; német nyelv és kultúra tanár alapszak nappali tagozatának államilag finanszírozott képzésén alakult ki. A pótfelvételi eljárásban állami ösztöndíjas képzések is indulhatnak agrár, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, pedagógusképzés, társadalomtudomány képzési terület alapképzési szakjain.

A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg július 31-ével csatlakozik a Pannon Egyetemhez. Jelen felvételi eljárásban szakjait még a Budapesti Gazdasági Egyetem keretében hirdették meg, melynek során összesen 120 fő nyert felvételt Zalaegerszegre. A tavalyi évhez képest a nappali munkarendű alapszakokon a képzések megtartották volumenüket, a pénzügy mesterképzés nem indul el. Alapszakokon nappali munkarendbe a gazdálkodási és menedzsmentre összesen 48 fő, a pénzügy és számvitelre 28, a gazdaságinformatikusra 15 fő került be. A felsőoktatási szakképzések közül a pénzügy és számvitel szak 12 fővel, a gazdaságinformatikus 9 fővel nappali munkarendben, a gazdálkodási és menedzsment képzés pedig 8 fővel levelező munkarendben tud indulni. A következő felvételi eljárásban megújult, bővülő képzési kínálattal jelentkezik majd a kar. A karon az államilag finanszírozott képzésben 400 feletti volt a ponthatár, a költségtérítéses képzésen 240–295.

A keszthelyi egyetemi kar is új keretek között kezdi a tanévet ősszel, a Pannon Egyetem helyett a Szent István Egyetemhez tartozik. Dr. Dublecz Károly keszthelyi dékán az alábbiakról tájékoztatta lapunkat. Keszthelyen tulajdonképpen az országos jelentkezési arányoknak megfelelően zárult a ponthúzás. Az elmúlt évben felevettek 82%-át, 211 főt vett fel a Georgikon az alapeljárás keretében. Ehhez jön hozzá a keresztfélévben felvett 37 fő és a Székelyudvarhelyen induló új évfolyamuk 39 fővel. A pótfelvételi eljárás után így 300 fölé fog emelkedni a tanulmányaikat 2020-ban megkezdők száma. Az alapeljárás keretében a felvettek között csökkent a levelező és a költségtérítéses formára jelentkezők aránya. Az államilag támogatott képzéseknél minimális volt a visszaesés az előző évhez képest.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 10 kara között meghatározó szerepet tölt be az Egészségtudományi Kar mind képzési kínálatát, mind hallgatói létszámát tekintve. A karon öt városban (Pécsett, Kaposváron, Szombathelyen, Zalaegerszegen és a szerbiai Zomborban) folynak képzések. Dr. habil. Oláh András dékán közölte: a karon szeptemberben 994 hallgató kezdheti meg tanulmányait. A PTE az általános felvételi eljárásban 2016 óta, így idén is, a legtöbb hallgatót az Egészségtudományi Karra vette fel. A Zalaegerszegi Képzési Központban idén bővítették a képzési portfóliót, így lett sport – és rekreációszervezés alapképzési szak, valamint egészségfejlesztés szakirány. A Zalaegerszegi Képzési Központhoz kötődik, hogy a karon először indul mesterképzés nem pécsi helyszínen, a fizioterápia mesterképzési szakot sikerül itt elindítani levelező munkarendben. A Zalaegerszegi Képzési Központban 85 fő kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. A legnépszerűbb képzés az ápolás és betegellátás alapképzési szak gyógytornász szakiránya volt, amelyre 68 főt vettek fel.

A Zalaegerszegi Képzési Központ igazgatója, dr. Császár Gabriella hozzátette, a pótfelvételi lehetőségeket augusztus első heteiben hirdetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában