tánc és zene

2020.07.30. 16:00

A népzenei táborban megtapasztalhatják a népzene igazi erejét

Évről évre tartalmasabbá és színvonalasabbá válik a Csádé zenekar tagjai által fiataloknak szervezett népzenei tábor, ahol a zalai népi hagyományokkal, tánccal, zenével, szokásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Korosa Titanilla

Oktatók és tanítványok gálaműsorral zárják a tábort Fotó: Korosa Titanilla

Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a zenekar jó kapcsolatot ápol Szécsisziget önkormányzatával, a kastély és a nemrég megújult magtárépület remek helyszínt nyújt a foglalkozásokhoz.

Oktatók és tanítványok gálaműsorral zárják a tábort Fotó: Korosa Titanilla

– Úgy tűnik, állandósul a 30 fő körüli létszám, idén 27 táborozónk van, akiket hat oktató vezet be a néptánc és a népzene rejtelmeibe – mondta Gubinecz Ákos.

– Közülük többen a tanítványaink, vannak, akik közösségi oldalon találtak ránk, illetve terjed a tábor híre szájról szájra is. A zalaiakon túl sikerült megszólítanunk az ország más pontján is a gyerekeket, ami azért fontos, mert a távolról érkezők így megismerik a zalai népzenét, hagyományokat, kulturális értékeket. A legfiatalabb résztvevő 7 éves és egészen a 20 éves korosztályig vannak táborozók, vegyes a korosztály, a nagyobbak példát mutatnak, a kisebbeknek pedig motiváló, hogy a nagyobbakkal dolgozhatnak együtt. A táborozók fele visszatérő, ők már ismerik a szokásokat, illetve vannak, akiknek teljesen új ez a műfaj. Ezért kiscsoportos foglalkozásokat tartunk, ahova a tudásuk, ismereteik alapján osztottuk be őket, így vannak kezdők és haladók, illetve a citerásoknál még középhaladók is, így mindenki tud fejlődni.

Mint mondta: egyre több az olyan résztvevő, aki a népzenével a későbbiekben komolyabban szeretne foglalkozni, de az is jó, ha előképzettség nélkül a táborban ismerkednek meg a népzenével, népi hangszerekkel és kezdenek el tanulni énekelni, vagy hangszeren játszani.

A tábor tematikája mindig a térséghez kötődik, idén muravidéki dallamokat tanulnak közösen, sokat beszélgetnek emellett magáról a tájegységről is, a határon túli magyarság helyzetéről. A reggeli közös éneklést délelőtt közös néptánc követi, majd a délutáni programban a kiscsoportos foglalkozások zajlanak, illetve ez alkalommal már kamaracsoportokat is alakítottak az énekeseknek és a hangszereseknek egyaránt, hiszen a közösségi zenélés során lehet leginkább megtapasztalni a népzene valódi erejét

A tábort pénteken 18 órakor gálaműsorral zárják, ahol bemutatják az elsajátított anyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában