Hogy ne legyen halálos

2020.07.07. 08:00

A motoros balesetek legnagyobb része elkerülhető lenne

Vezetéstechnikai tréninget rendezett szombaton a Kanizsa Centrum parkolójában a H-Turul Motoros Club Egyesület.

Horváth-Balogh Attila

Képünkön Horváth Ferenc gyönyörű Harley-Davidsonjával gördül a tanpályán

Fotó: Szakony Attila

Az eseményre – melyet tavaly indítottak útjára és szeretnének hagyománnyá tenni – tucatnyi motoros érkezett, nemcsak a megyéből, hanem az ország távolabbi pontjairól is.

– A program célja, hogy a résztvevőket hozzásegítsük olyan praktikákhoz, amelyek erősítik a biztonságos motoros közlekedést – árulta el a fő szervező, Mihalics Sándor. – Először tavaly szerveztük meg a rendezvényt, amolyan tesztjelleggel, ami nagyon jól sikerült, ezért idén már három tréninget terveztünk. Sajnos az elsőre tavasszal a koronavírus-helyzet miatt nem volt lehetőségünk. A következőt szeptember végén szeretnénk lebonyolítani.

Képünkön Horváth Ferenc gyönyörű Harley-Davidsonjával gördül a tanpályán
Fotó: Szakony Attila

Mihalics Sándor jelezte, a vezetéstechnikai tréning résztvevői megtanulják használni a motorjukat, különösen nagy figyelmet fordítva a váratlanul felbukkanó vagy hirtelen irányt változtató járművek kikerülésére, a szűk íven való gyors megfordulás biztonságos végrehajtására. A tréninget Sinka Csaba volt motoros rendőr és segítője, Vidumánszki Tibor tartotta.

Bolla Ferenc, a H-Turul el­nöke azt mondta: a vezetéstechnikai tréningnek szomorú aktualitást adnak az elmúlt hetek halálos motoros balesetei.

– Véleményem szerint számos baleset kivédhető lenne, ha a motorosok tisztában lennének az előbb már említett gyakorlati, vezetéstechnikai fogásokkal – jelentette ki. – A másik fő probléma az, hogy sok motoros nem gondoskodik a saját biztonságáról, csak egy egyszerű, pár protektoros vagy utcai ruhában ülnek fel a motorjukra, ami számos esetben a balesetek halálos kimenetelét eredményezi.

A Lovásziból érkező Horváth Ferenc két éve ül motoron, gyönyörű Harley-Davidsonjával szeli az utakat. Mint elmondta: azt gondolja, az autósiskolák motoros tanfolyamai pusztán a jogosítvány megszerzéséhez elegendők, komoly gyakorlati tudást nem adnak. Ezt ő a maga részéről úgy igyekszik ellensúlyozni, hogy több gyakorlati tréningen is részt vett már – ezért jött el most Nagykanizsára is.

– Érdekes manővereket ismerhettünk meg, úgy gondolom, mindannyian fontos gyakorlati tudással gyarapodhattunk – szögezte le. – Hozzáteszem, mindez szerintem nem sokat ér, ha nem vagyunk szabálykövetők és figyelmesek az utakon. Okos szólás, hogy akkor van elsőbbséged, ha megadják – szerintem az autós-motoros viszonyban nekünk, motorosoknak kell ott lenni a szeren a magunk védelmében, észben tartva azt, hogy minket nem vesz körül és nem véd karosszéria, így egy balesetben jó eséllyel mi húzzuk a rövidebbet – így Horváth Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában