1113. évforduló

2020.07.06. 11:30

A győztes pozsonyi csatára emlékeztek Zalaegerszegen

A bajor seregek felett Pozsonynál aratott magyar hadi győzelem 1113. évfordulójára emlékeztek vasárnap délelőtt a Baross ligetben, ahol 2012 óta áll a Hadnagy György iparművész által faragott, Pelényi Gyula építész által tervezett emlékmű.

Arany Horváth Zsuzsa

Paál István méltatta a csatában harcolt elődeink érdemeit

Fotó: Katona Tibor

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete szervezésében valósul meg évről évre az a zalaegerszegi ünnepség, amely a honfoglalás utáni évek és a magyar történelem egyik győztes csatájában részt vevő elődöknek állít emléket.

Paál István méltatta a csatában harcolt elődeink érdemeit
Fotó: Katona Tibor

A műsort ezúttal is a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium végzős diákjai szolgáltatták, a program irányítója Illés Csaba, az intézmény tanára volt. Az énekszámok mellett Tompos Dávid szavalta el Domokos Kázmér Pozsonyi csata 907 című költeményét, majd Paál István, a szervező egyesületek elnöke méltatta az évforduló kapcsán a magyar történelem 1113. évvel ezelőtti, július 3–7. közötti sorsdöntő csatájában harcoló elődeink érdemeit. Hangsúlyozta: nem oktalan évről évre felidézni a több mint ezer éve történteket, hiszen a kései utódokat emlékezteti a haza iránti elkötelezettségre, az áldozatvállalásra, a vezetőket az önzetlenségre, hősiességre, a magyarságot az összefogás erejére.

A csata egyes részleteinek taglalásával utalt a túlerőt legyőző hadvezetési bravúrra, a kivételes haditechnikai megoldásokra, amelyeket ma is tanítanak amerikai és francia hadi iskolákban. Vörösmarty szavaival arra kérte a jelenlévőket, tisztelettel emlékezzenek Árpád vezér katonáira. Elhangzott, a pozsonyi csata jelentősége az elmúlt években került a történelmi közérdeklődés középpontjába, így nyerte el rangját históriánk fontos eseményei között. A középkori leírások szerint elsősorban a bajorok által nem ismert ref­lexíjnak és a nomád harcmodornak köszönhetően győzte le a jelentős túlerőben lévő bajor szárazföldi és vízi sereget a mintegy 40 ezer fősre becsült magyar sereg.

Pozsony mellett a győztes hadvezér Árpád fejedelem lehetett, bár más kutatások szerint épp az ő halálát próbálta meg kihasználni a Keleti Frank Birodalom. A csata hozzájárult a törzsszövetség helyzetének megszilárdulásához, és pontot tett a Kárpát-medencei sikeres honfoglalás végére.

Az ünnepség végén koszorút helyeztek el az emlékműnél a szervező egyesületek, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének városi szervezete, a KDNP zalai vezetése, a polgári körök tagjai és a különböző zalai harcászati hagyományőrző csoportok képviselői. A város nevében Balaicz Zoltán polgármester tette le az emlékezés virágait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában